perjantai 24. helmikuuta 2023

Herkkuleipä

Minun on jo pitkään tehnyt mieli sellaista pakastealtaasta löytyvää valkosipuli-yrttivoipatonkia, mutta niitä ei ole gluteenittomana. Päätin yrittää itse ja siitähän tuli ihan taivaallisen hyvää!

Tein viime viikolla herkkusämpylöitä, joiden reseptiä lähdin muokkaamaan tätä varten. Vaihdoin kaurahiutaleet kaurajauhoon ja vähensin hieman jauhojen yhteismäärää, jotta leivästä tulisi vähemmän sämpylämäinen. Valmistin leivän neliönmallisessa irtopohjavuoassa, sillä näin löysänä taikina olisi vain levinnyt pitkin peltiä.

Vähensin myös taikinan öljymäärää, sillä tarkoituksenani oli lisätä leipään voita kohotuksen jälkeen, ja vaihdoin myös porkkanaraasteen juustoraasteeseen. Leipä oli uunituoreena ihan järisyttävän maukasta ja pehmoista, mutta seuraavana päivänä se oli paljon tiiviimpää ja kuivakampaa, kuten gluteenittomat leivonnaiset yleensäkin. Kannattaa siis herkutella heti tai seuraavana päivänä käyttää vähintäänkin mikron kautta. 

Omasta mielestäni tämä muistutti jopa hieman italialaista focacciaa, ja ajattelinkin seuraavalla kerralla painella pintaan oliveja, aurinkokuivattuja tomaatteja tai muita vastaavia, mitä focacciassakin käytetään. Tarvitaan vain ihana italialainen ruoka, tämä leipä ja hyvä seura - silloin on asiat aika hyvin.


Herkkuleipä valkosipuli-yrttivoilla

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 dl kaurajauhoa
5,5 dl glut. jauhoseosta (Virtasalmi)
juustoraastetta
0,25 dl öljyä

Täyte

100g huoneenlämpöistä voita
3-5 valkosipulin kynttä
tuoretta persilijaa
suolaa

Lämmitä vesi kuivahiivalle sopivaksi ja lisää hiiva veteen. Sekoita kaikki paitsi öljy vasta ihan lopuksi. Kaada taikina irtopohjavuokaan ja anna kohota. Kohotuksen jälkeen painele sormella koloja ja täytä kolot voiseoksella. Ripota pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa 20 minuuttia. Anna hetken jäähtyä ja revi leivästä meheviä paloja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti