perjantai 10. helmikuuta 2023

Multahommia



Kevät on täällä! Oletteko huomanneet, kevät on täällä! No ehkä ei vielä ihan kirjaimellisesti, mutta pöydällä on tulppaaneja ja ikkunasta paistaa aurinko. Ja tomaatin taimet ovat pinnalla.

Aloitin kevätviljelyt laittamalla jo ensimmäiset kirsikkatomaatit itämään, ja reilussa viikossa ne tulivat pinnalle. Viikkoa myöhemmin laitoin varmuuden vuoksi vielä pari lisää, sillä en ollut varma toimiiko vanhat siemet enää. Viime kesänä satoa tomaateista saatiin todella myöhään, joten nyt ajattelin olla riittävän aikaisin liikentessä. En toki tiedä onko nyt jo liian aikaista, mutta sen näkee sitten!

Lisäksi olen ottanut viherkasveistani pistokkaita, sillä kohta alkaa olla mullan vaihto taas käsillä. Muutama kasvi näytti niin huonolta, että otin pistokkaan, josta kasvatan sitten uuden kasvin. Yksi pistokkaistani oli lyyraviikuna, jota olen halunnut lisätä pistokkaalla jo vuosia, mutta en ole uskaltanut. Olen ajatellut, että jos se emokasvi sitten kuolee pois, mutta nyt sillä ei ole enää väliä, sillä se tiputti melkein kaikki lehdet ja joutaa muutenkin nyt roskiin. Pelastin siitä viimeisen hyvän latvan, pidin maljakossa ainakin kuukauden ja juurien ilmestyttyä laitoin sen multaan.





Toinen uusi aluevaltaukseni on pelargoniat, joita yritin talvehdittaa ikkunalaudalla. Syksyllä otin niitä yli kymmenen parvekkeelta sisään ja nyt jäljellä on enää kolme. Otin jäljellä olevista myös pistokkaita,  jos saisin pelargoniat edes muodossa pysymään hengissä kesään asti. Tuntuu niin turhauttavalta ja rahan haaskaukselta ostaa joka kesä parvekkeelle uudet pelargoniat, mutta katsotaan nyt kasvaako pistokkaani mihinkään tai säilyykö nuo kolme olemassa olevaa enää hengissä.

Multahommia olisi vielä aika paljon jäljellä, sillä ajattelin kaikki 36 kasvia vaihtaa uusiin multiin. Ja tiedätte varmaan kuinka tärkeä jättifiikukseni on minulle, mutta uskokaa tai älkää - tänä keväänä ajattelin laittaa sen pois ja kasvattaa kokonaan uuden, uljaamman jättifiikuksen. 

5 kommenttia:

  1. Onpa Sinulla paljon kukkia! Siemenistä asti en ole tainnut puutarhassa saada kasvatettua kuin auringonkukkia ja jotain kehäkukkia. Valmiista taimists jotain muutakin :-)

    VastaaPoista
  2. Hienosti kasvaa. Itselläni ei ole oikeaa kukan kukkaa. Pihalle sitten keväällä.

    VastaaPoista
  3. Kasvit on ihania! Mutta ei todellakaan sitä omaa osaamisalaa... just tapatin yhden, enkä edes ole varma että hukkuiko se vai kuivuiko ':D yritin ottaa siitä latvan talteen ja laitoin vesilasiin, mutta sekin näyttää pilaantuneen. Olen onnistunut kasvattamaan siemenestä avokadoa. Nyt on neljä yhdessä ruukussa.

    VastaaPoista