lauantai 28. lokakuuta 2023

Surun vaiheet


Tiesitkö, että surulla on neljä vaihetta? Shokki, reaktio, käsittely ja sopeutuminen. Terapeuttini sanoo, että olen edelleen shokkivaiheessa. En vieläkään oikein usko tapahtunutta todeksi, eikä suru ole vielä kunnolla läsnä. Mikään minussa, ei keho eikä mieli, ole vielä valmis käsittelemään tätä kaikkea, sillä miehen kuolinilta oli erittäin traumaattinen kokemus. Kaikki siihen liittyvät tunteet on tällä hetkellä työnnetty syrjään, ikään kuin selviytymismekanismina. Surutyötä ei kukaan voi pakottaa tai kiirehtiä, se tulee kun sen aika on. Siihen asti yritän elää elämääni päivä kerrallaan.

Näin pyhäinpäivän aikoihin on tapana muistella menetyttyjä läheisiä ja käydä haudoilla. Itse kävin miehen haudalla viimeksi torstai-illalla, ja vein kynttilän, jossa paloaika on 50 tuntia. Kunhan se ei vain ole sammunut. 

Tällä kertaa hautausmaalla oli jo melko hämäräää eikä aiemmin olisi tullut mielenkään mennä pimeälle hautausmaalle. Nyt kuitenkin hautausmaalla on se sama rauha ja turva, joka miehen kanssa aina oli. Se ei ole enää vieras tai karmiva paikka, vaan tuttu ja turvallinen. 

2 kommenttia:

  1. Pyhäinpäivä on tänä vuonna 4. marraskuuta.🖤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. näköjään :D olin hieman aikaisessa

      Poista