sunnuntai 7. huhtikuuta 2024

Peuraragú


Äiti tuli kyläilemään, niin päätin tehdä jotain oikein hyvää ruokaa. Päädyin kokkailemaan täyteläisen herkullista, pitkään haudutettua peuraraguuta. Sitä kun ei tule valmistettua ihan vain itselle.

Ragú on italialainen kastike, joka tarjoillaan pastan kanssa. Olen tehnyt sitä muutamasti aiemminkin. Käytän raguussani aina Hakaniemen kauppahallista löytyvää raakamakkaraa, joka on maustettu fenkolilla ja basilikalla. Tällä kertaa käytin tuoreiden yrttien lisäksi kuivattua provencen yrttiseosta.

Lihan jauhan veitsellä aina ihan pieneksi, sillä en ikinä jaksa kaivaa lihamyllyä kaapin perältä. Tähän ruokaan saa kätevästi piilotettua myös aimo annoksen vihanneksia, ja kun ne pilkkoo aivan pieneksi, niin niitä ei edes huomaa. Laitan raguuseen mielelläni tomaattia kolmessa eri olomuodossa - tuoreena, paseerattuna sekä pyreenä. Näin varmistan tomaatin täyteläisyyden, sillä sen makukirjo kuuluu mielestäni tähän ruokaan.


Peuraragú

oliiviöljyä
500g peuran lihaa (myös nauta käy)
3 possun raakamakkaraa (tai possun kylkisiivuja)
1 sipuli
5 valkosipulin kynttä
puolikas fenkoli
porkkanaa, palsternakkaa
tuoretta timjamia 
rasia kirsikkatomaatteja
provencen yrttisekoitusta
3 rkl tomaattipyrettä
2 tlk paseerattua tomaattia
1 lihaliemikuutia
mustapippuria, suolaa

Pilko lihat ja puristele makkara pieniksi paloiksi ulos kuorestaan. Kuori ja pilko vihannekset. Kuullota vihanneksia oliiviöljyssä padan pohjalla tuoreen timjamin kanssa, ruskista lihat. Lisää loput ainekset ja mausteet, ja anna raguun hautua hellalla miedolla lämmöllä useamman tunnin. Tarjoile pastan, parmesanin sekä tuoreiden yrttien kera. 1 kommentti: