tiistai 27. elokuuta 2024

Vihreä pesto



Olen kesän ajan kasvattunut parvekkeella basilikaa ja nyt sadonkorjuun koittaessa oli aika tehdä niistä pestoa. Pestoa ei ole vaikea tehdä, ja se sopii niin pastan joukkoon, leivän päälle kuin raikkaaseen salaattiinkin.  

Yksinkertaisimmillaan tarvitset vihreään pestoon vain tuoreita yrttejä, oliiviöljyä sekä pinjansiemeniä. Makua voit piristää muilla yrteillä, sitruunalla, valkosipulilla tai chilillä. Yleisimmin vihreä pesto valmistetaan basilikasta, mutta on olemassa myös esimerkiksi tilli- sekä persilijapestoa. Peston perinteinen valmistustapa on tehdä se morttelissa, mutta itse tykkään surauttaa sen tasalaatuiseksi sauvasekoittimella.

Keräsin basilikan lehdet parvekkeelta ja keitin yhden pienen lasipurkin valmiiksi pestoa varten. Säilöttävät tuotteet on aina syytä säilöä puhtaisiin ja tiiviisiin purkkeihin, jotta ne pysyvät käyttökelpoisina mahdollisimman pitkään. Keittäminen on hyvä keino purkkien puhdistukseen, mutta voit kuumentaa lasipurkit myös uunissa. Puhdistuksen jälkeen vältä koskemasta sormillasi purkin tai kannen sisäpintoihin.


Vihreä pesto

reilusti tuoretta basilikaa
1 valkosipulin kynsi
3 rkl pinjansiemeniä
raastettua parmesania
puolikkaan sitruunan mehu
oliiviöljyä
suolaa

Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla kevyesti. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai survo seos tasaiseksi sauvasekoittimella. Maista ja lisää tarvittaessa esimerkiksi suolaa. Jatka pestoa oliiviöljyllä niin, että se on sopivan paksuista. Lusikoi valmis pesto lasipurkkiin ja anna maustua jääkaapissa yön yli ennen käyttöä. Pesto säilyy 1-2 viikkoa kylmässä, riippuen siitä kuinka tarkka.olet urkin puhtauden kanssa. Jos purkki jää vajaaksi pestosta, niin kannattaa laittaa peston pinnalle kerros oliiviöljyä. Näin se säilyy paremmin eikä homeitiöt pääse kasvamaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti