tiistai 6. elokuuta 2024

Kesän keittiöuutuudet

 

Tänä kesänä on tullut kokeiltua keittiössä paljon uutta, ja niistä kokeiluista ehdottomasti onnistunein on tämä kylmä kananmunakastike. Olen jo pitkään haaveillut tällaisesta, mutta se perinteinen valkokastike kananmunalla ei kuulu minun lautaselleni. Siksipä lähdin soveltamaan ja siitähän tuli erittäin hyvää!

Teen lohelle yleensä kastikkeen kermaviilistä, niin nyt tavallaan vain jatkojalostin sitä olemassa olevaa ohjetta. Tämä kastike sopii kesällä uusien perunoiden ja lohen kanssa, mutta miksei talvisena arkipäivänä myös kalapuikkojen kaveriksi. Makunsa se saa etikkaisesta kurkkusalaatista ja Dijon sinapista, ja jos oikein juhlavaksi heittäydyt, niin voit tehdä tämän myös smetanasta. 

Kylmä kananmunakastike kalalle

1 kermaviili
2 keitettyä munaa
1 rkl Felix kurkkusalaattia
1 tl Dijon sinappia
1 tl sitruunapippuria
1 tl kuivattua tilliä
suolaa, sokeria
tuoretta tilliä, kevätsipulia

Keitä munat melko koviksi, noin 8 min. Sekoita kastikkeen aineet kulhossa ja pilko jäähdytetyt munat joukkoon pieneksi muruksi. Anna maustua hetki jääkaapissa. Koristele ja mausta kastiketta halutessasi vielä tuoreella tillillä, ruohosipulilla tai kevätsipulilla. 


Toinen lisuke, jota tein tänä kesänä ensimmäistä kertaa, on mummon kurkut. Nämä kurkut ovat erittäin rapea ja raikas lisuke kesäpöytään, mutta sopivat täydellisesti lisukkeeksi myös esimerkiksi kalaburgereihin.

 Mummon kurkuissa eli hölskykurkuissa tai tillikurkuissa maistuu kesäinen tilli ja avomaankurkku. Olen tehnyt näitä kyllä myös ihan tavallisesta kurkusta, sillä itse en pidä avomaankurkun kuoresta, enkä toisaalta myöskään kuoritusta kurkusta. 

Ideana näissä on se, että kurkku viipaloidaan todella ohueksi vaikkapa juustohöylällä tai mandoliinilla, ja laitetaan suolan, sokerin sekä etikan kanssa tiiviiseen rasiaan. Rasiaa ravistellaan - tai hölskytellään - reippaasti, jonka jälkeen kurkkujen annetaan maustua seuraavaan päivään. Ohjetta voi piristää omilla makuvariaatioilla esimerkiksi lisäämällä mukaan sipulia ja sinapinsiemeniä, tai vaihtamalla tilli korianteriin ja chiliin. 

Mummon kurkut

1 kurkku tai pari avomaan kurkkua
kourallinen tuoretta tilliä
suolaa, sokeria
2-4 rkl etikkaa

Viipaloi kurkut ohueksi ja laita kaikki tiiviiseen rasiaan. Hölskyttele hetki ja anna maustua jääkaapissa yön yli. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti