tiistai 31. tammikuuta 2017

Ihan perusjuttuja


Nyt on ollut vähän taukoa, pahoittelut siitä. Tämä tammikuu ei vain ole vahvin puoleni, ja siksi olenkin iloinen, että se on tänään ohi.

Tällä kertaa aion raottaa teille hieman jääkaappia ja vähän kuiva-ainekaappiakin. Olen suuri kokkaamisen ja leipomisen ystävä, ja vaikka Alepa onkin tuossa ensimmäisessä kadunkulmassa, niin ei sinne aina jaksa lähteä. Joskus saattaa myös olla matti kukkarossa vierailemassa, joten kotona on hyvä pitää muutakin kuin vain tämän päivän ateriat. Tämän taidon olen varmasti oppinut kotoa, sillä lähinpään kauppaan on siellä useampi kilometri eikä jokaisen mieliteon takia ostoksille lähdetä. Niinpä olen sisäistänyt sen, että kotona on hyvä pitää monipuolisesti ruoka-aineita niin, että pärjää ainakin muutaman päivän. Voithan saada vaikka ärhäkän flunssan etkä vain jaksa mennä kauppaan asti. 

Mitä sitten oikein säilytän kotosalla? No ihan perusjuttuja! Jääkaapista löytyy aina munia, voita sekä maitoa, ja melko usein myös kermaa. Nämä kaikki säilyvät hyvin, jos vain katsoo päiväyksiä. Käytän itse vähälaktoosisia tai laktoosittomia maitotuotteita, joten esimerkiksi maito säilyy vaikkapa huoneenlämmössä, jos jääkaapissa ei ole tilaa. Jääkaapistamme löytyy myös aina porkkanoita sekä vihanneslaatikollinen perunaa. Ne säilyvät hyvin kun laitat ne paperipussiin muovipussin sijasta. Lisäksi jääkaapista löytyy useimmiten erinäisiä kastikkeita ja hilloja, jotka säilyvät, jos niihin koskee aina vain puhtaalla lusikalla.


Ja jos mennään pois jääkaapista, onkin kuivakaappi jo ihan oma kokonaisuutensa. Sieltä löytyy monenlaisia säilykkeitä - niin lihaa, kalaa kuin tomaattiakin. Lisäksi siellä on pastaa, riisiä, kaurahiutaleita, vehnäjauhoja, papuja, maissia, kaikenlaisia suurimoita, hapankorppuja, sokeria, mysliä, kuivahiivaa, leivinjauhetta, mausteita, hunajaa, kahvia ja teetä. Näitä kun yhdistelee ja makustelee mielessään, niin saa jo aika monta ateriaa! On ainekset myös vaikkapa leivän leipomiseen tai jos herkkuhammasta kolottaa niin voi pyöräyttää pullaa kahvin seuraksi. Ja vaikka olen puhunut nyt vain välttämättömyyksistä, voi kaapissa pitää jotain spesiaaliakin. Itselläni on esimerkiksi aina pannukakkusekoitusta ja nutellaa - suosittelen! 

Kaiken tämän lisäksi on tietenkin paras ystäväni, pakastin. Se kätkee sisäänsä lihoja, kaloja, marjoja sekä leipää. Todella harvoin tulee eteeni tilanne, että jokin olisi loppu enkä pystyisi sitä pakastimesta tai kuiva-ainekaapista löytämälläni korvaamaan. Varautuminen voi helpottaa arkeasi ja on se myös taloudellisesti järkevää. Kannattaa siis kurkata kaappiin ja miettiä, että onko siellä tarpeeksi pahan päivän varaa. Jos ei ole, niin kannattaisiko olla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti