Jo ennen pääsiäistä ostin Ikeasta ihanan pyöreän tarjottimen ja päätin koristella sen mosaiikilla. Kävin silloin ostamassa myös mosaiikkipaloja sekä kaakeliliimaa, ja tarkoituksena oli väkertää tätä pääsiäisen pyhinä. No, asia ei ollut niin kiireellinen, joten aloittaminen vähän venähti, mutta eilen viimein pääsin työn touhuun. Ulkona oli sateinen sää eikä mikään oikein inspiroinut, niin tämä oli juuri sopivan yksinkertaista puuhaa.
Tein joskus aikoinaan enemmänkin mosaiikkia ja ylipäätään näpertelin kaikennäköistä, mutta se harrastus on jotenkin jäänyt. Kuitenkin nautin suuresti esimerkiksi juuri mosaiikin tekemisestä ja siksi hämmästelen, että miksei tule väkerrettyä mitään enempää. Suunnittelin kyllä jo tätä työtä kasatessani, että sitten teen sellaisen ja sellaisen, mutta saa nähdä jääkö kaikki taas vain suunnitteluasteelle. Itseäni niin ärsyttää nykyään askarrellea mitään turhaa, kun tuikkukuppejakin on jo miljoona, mutta harvemmin tulee eteen mitään käyttöesineitäkään, joita voisi koristella. Nyt päädyin tarjottimeen, jonka voi ottaa ihan sille tarkoitettuun käyttöön tai laittaa seinälle koristeeksi.
Mosaiikilla tarkoitetaan useimmiten seinien ja holvien koristamistapaa, jossa pienet mosaiikkipalat ovat joko kuvion mukaan leikattuja, kolmio- ja neliömäisiä tai monikulmaisia ja epäsäännöllisiä. Mosaiikki on siis pienistä palasista tehty sommitelma. Tällä tavalla saat tehtyä käsin helposti lahjat, koriste- ja käyttöesineet sekä erilaiset ja yksityiskohtaiset sisustuselementit. Työssä voi olla jokin tarkoin suunniteltu kuva tai se voi olla abstrakti. Itse pidän enemmän abstraktista, sillä kärsivällisyyteni ei riittäisi tarkkaan näpertelyyn. Palaset ovat useimmiten lasia, kiveä, keramiikkaa tai jotain muuta materiaalia, kuten helmiä tai luonnon pikkukiviä. Mosaiikkitöitä varten saa askartelukaupoista valmiita mosaiikkipaloja, mutta tähän tarkoitukseen voi käyttää myös haljenneita astioita tai kylppäriremontista jäljelle jääneitä kaakeleita. Astiat tai kaakelit rikotaan vasaralla pienemmiksi palasiksi, jonka jälkeen ne voi leikata mosaiikkipihdeillä halutunlaiseksi. Rikottava esine kannattaa laittaa pussiin, ettei sirpaleita lentele ympäriinsä, mutta siitä huolimatta on suositeltavaa muistaa suojalasit. Palat kiinnitetään alustaan yleensä kaakeliliimalla ja raot täytetään saumalaastilla.
Mosaiikkia tehdessäsi tarvitset siis mosaiikkipihdit, kumilastan tai kertakäyttölusikoita, pehmeän sienen, saumalaastia, kaakeliliimaa, muovikulhon, vasaran, kumihanskat, suojalasit sekä kankaanpalan. Pidä huolta riittävästä ilmanvaihdosta kun käsittelet liimaa ja laastia.
Mosaiikkia tehdessäsi tarvitset siis mosaiikkipihdit, kumilastan tai kertakäyttölusikoita, pehmeän sienen, saumalaastia, kaakeliliimaa, muovikulhon, vasaran, kumihanskat, suojalasit sekä kankaanpalan. Pidä huolta riittävästä ilmanvaihdosta kun käsittelet liimaa ja laastia.
Huokoiset pinnat, kuten puu ja saviruukut, tulee aluksi käsitellä lakalla tai vesi-liima seoksella. Yleinen ohje on, että puolet vettä ja puolet askarteluliimaa, ja sillä sivellään huokoinen pinta ennen kaakeliliimaa. Tämän jälkeen palasia asetellaan alustalle, ja niitä kannattaakin aina vähän sommitella ennen kuin liima ne paikoilleen. Palasten välille tulee jättää muutama milli tilaa laastille, mutta on suotavaa välttää liian isoja koloja, sillä silloin laasti alkaa kuivuessaan helposti halkeilemaan. Kannattaa katsoa myös, ettei liiallinen määrä kaakeliliimaa tuki rakoja turhaan. Liiman täytyy kuivua kunnolla, mielellään seuraavaan päivään.
Laastipurkin kyljessä on sekoitusohje, mutta useimmiten niihin tulee kolme osaa jauhoa ja yksi osa vettä. Muista kuitenkin tarkistaa oman laastisi ohje, sekä katso myös kuivumisaika/työstöaika, ettet tee laastia liikaa kerralla. Laasti ei saa olla liian paksua, jotta sitä on helppo levittää, muttei myöskään liian vetistä. Sellaista sopivaa tahnaa, jota on helppo käsitellä. Koko työ peitetään laastilla, annetaan hetken aikaa kuivahtaa ja ylimääräinen laasti kaavitaan pois sienellä tai kumilastalla. Varoen etsitään sienen kanssa palat esiin ja puhdistetaan niiden pinta yksitellen. Seuraavana päivänä palat käydään vielä läpi kuivalla kangaspalalla, jotta loputkin laastipölyt saadaan pois. Työtä pitää sumutella parin päivän ajan, jotta laasti ei kuivu liian nopeasti ja lähde halkeilemaan.
Tarjottimeni on nyt liimauksen jäljiltä kuivumassa, joten katsotaan josko viikonlopun aikana saisin laitettua siihen laastin ja viimeisteltyä sen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti