sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Mittayksikkönä kahvikuppi




Tänä viikonloppuna sain leipoa oikein luvan kanssa, kun suuntasimme anopin sunnuntaipäivälliselle. Päätinkin sitten leipoa montaa eri sorttia sen sijaan, että tyytyisin vain yhteen. Loppuviikosta pyöräytin raparperikeksejä ja eilen tein vielä raparperipiirakkaa sekä vadelma-suklaa muffinseja. 

Muffinseja innostuin tekemään ihan vain, koska löysin edullisesti söpön kuppikakkusetin. Se sisälsi suloisia pahvivuokia sekä erinäköisiä koristeita. Muuten ihan kiva, mutta muffinsivuoissa koen aina sen saman pettymyksen - rasva tulee läpi. En ymmärrä mistä löytäisin sellaiset vuoat, ettei tarvitsisi paistamisen jälkeen laittaa toista vuokaa peittämään rumia rasvatahroja. Jos joskus törmäät täydellisiin vuokiin, niin kerrothan minullekin. 



Teen muffinsit aina ja ikuisesti samalla ohjeella. Tämän reseptin olen perinyt mummultani ja alunperin tämä onkin tarkoitettu piirakkapohjaksi. Joskus vain itsekseni totesin, että miksei sitä voisi soveltaa muffinseihinkin ja sehän toimii siihen tarkoitukseen todella hyvin. Pohja on erittäin mehevä ja ihanan vanilijainen, ja täytteiden rajallisuus on vain korviesi välissä. Tähän käy niin marjat, hedelmät kuin suklaakin tai sitten voit tehdä ihan vain sitruunamuffinseja lisäämällä taikinaan raastettua sitruunankuorta. Lisäksi tämä on äärettömän helppo ja tähän tarvitaan vain perusaineita, joita löytyy jokaisesta kotitaloudesta. Ohje on sen verran vanha, että mittayksiköt ovat kahvikuppeja. Ei kannata kuitenkaan käyttää nykyajan mukeja, jotka muistuttavat tilavuudeltaan lähinnä ämpäreitä, vaan sellaista vähän pienempää kuppia. Olen varmaan kertonut tämän ohjeen teille monesti ennenkin, mutta kertaus on opintojen isoäiti. Näin saat aikaan maailman maukkaimmat piirakat tai muffinsit - ne parhaat rakkauden palat.

4 kkp vehnäjauhoja
3 kkp sokeria
200 g voisulaa
4 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
1,5 kkp maitoa
3 munaa

Kaikki ainekset vain sekoitetaan tasaisesti keskenään ja taikina kaadetaan uunipellille tai jaetaan muffinsivuokiin. Päälle ripotellaan marjoja, hedelmiä tai muita vastaavia. Paistetaan 200 asteessa 20 minuuttia. Taikina kohoaa uunissa hyvin mielellään, joten vuokaa ei kannata täyttää aivan äärimmilleen, vaan jätä kolmasosa turpoamisvaraa.



Lisäksi tein kesäisen raikkaan raparperi-marenki piirakan. Klassinen versio tästä, eli sitruunapiirakka on aina kovin suosittu, niin ajattelin tämänkin kelpaavan. Pohjan nypin voista, jauhoista sekä sokerista, ja täytteeksi keitin paksuhkon raparperikiisselin. Onnistuin jättämään kiisselin vähän kirpakaksi, jota makea marenki sitten hyvin tasapainoitti. 

Kylläpäs oli ihanaa taas leipoa monenlaista herkkua! Ehkä näin kesällä eteen tulee kaikenlaisia kivoja juhlia, jotta saan päästää sisäisen jauhepeukaloni jälleen valloilleen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti