tiistai 12. maaliskuuta 2019

Kiinalainen



Aasialainen ruoka on yksi heikkouksistani ja himoitsen usein kiinalaista. Minulla on myös tapana yleistää kaikki aasialaiset ruoat kiinalaisiksi, vaikka kirjo on oikeasti laajempi. Kun haluan kiinalaista, niin mies tietää jo mitä tarkoitan - tätä mahtavaa suolaisen makeaa kanakastiketta.

Nykyään en enää vaivaudu lähtemään kapupungille asti kiinalaisen perässä, vaan valmistan sitä mielummin itse. Se on taloudellisempaa ja nopeampaa, kun nälkä iskee. Keittiöstä löytyy aina tähän tarvittavia kastikkeita ja muita mausteita, vihanneksia puolestaan sovellan sen hetkisen tilanteen mukaan. 

Tähän kiinalaiseen tarvitaan siis maustamatonta kanaa, soijaa, riisiviinietikkaa, osterikastiketta, valkosipulia, inkivääriä, tuoretta chiliä tai chilitahnaa sekä vihanneksia. Tällä kertaa jätin inkivääärin pois kun sitä ei kaapissa ollut ja vihannespuolelle valikoitui porkkanaa, sipulia sekä soijapapuja. Tähän käy hyvin myös vaikkapa paprika, bambu, minimaissi tai parsakaali, ja kanan tilalla voi käyttää tofua, vaaleaa kalaa tai possua. Tämä kastike on nimittäin niin herkullinen, että se sopii mihin vaan ja oikeastaan sitä voisi vaikka juoda. 



Pilkon ja paistan ensin chilin, sipulit ja vihannekset, jonka jälkeen otan ne pois pannulta. Sen jälkeen paistan kanapalat kypsäksi ja maustan niitä jo hieman. Nyt on vaikea arvioida maustekastikkeiden määriä, kun itse aina lorauttelen pullosta sen verran kun hyvältä tuntuu. Sanoisin kuitenkin, että osterikastiketta menee
n. kolmasosa tuosta pullosta, riisiviinietikkaa ruokalusikallinen ja soijaa noin 4-6 ruokalusikallista. Sekoitan ne hyvin kanoihin ja lisään paistetut vihannekset sekä vettä. Jos haluat, että vihannekset ovat syödessä rapsakoita, niin älä esipaista niitä, vaan lisää ne joukkoon vasta tässä vaiheessa. Suurustan kastikkeen maizenalla, annan kuplia hetken ja maistelen. Useimmiten osterikastiketta ja soijaa joutuu vielä lisäämään, ja muutenkin hion lopussa makua täydelliseksi. Joskus lisään hieman hunajaa, joskus riisiviinietikkaa ja joskus jopa mustapippuria. Tätä syödään tietysti riisin kera ja annoksen päälle voi ripotella vielä paahdettuja seesaminsiemeniä tai cashewpähkinöitä.

4 kommenttia:

  1. Laiskalle ruuanlaittajalle turhan monta ainesosaa :-) - voi kun Suomessakin kiinalaista take awayta saisi helpommin!

    VastaaPoista
  2. Tiedätkö, että minun teki kiinalaista ruokaa ennen kuin aloin lukemaan tätä ja nyt vielä enemmän. Kiitos kivasta reseptistä. Menee kokeiluun mutta tänään en kyllä jaksa alkaa tekemään. Voisin elää kiinalaisella ruoalla :)

    VastaaPoista
  3. Oi nami! Meillä on tapana miehen kanssa tehdä aina lauantaisin jotain uutta ruokaa. Tämän laitan ehdottomasti listalle. Kiitos reseptistä :)

    VastaaPoista