tiistai 19. marraskuuta 2019

Joulun kaunein hyasintti



Olen jo monta viikkoa haaveillut hyasinteista ja vihdoin ne ovat saapuneeet kauppoihin. Kauppareissulla poikkesin tietysti oitis kukkakaupan kautta, ja nappasin kolme vaaleanpunaista mukaani. Sinivioletit ovat suosikkejani, mutta tarjolla oli vain valkoisia ja näitä vaaleanpunaisia. 

Kotiin päästyäni maltoin tuskin laittaa ruokaa ja syödä, kun sormet polttelivat hyasinttien suuntaan. Marraskuun alusta lähtien olen halunnut kokeilla niitä askartelulehdestä löytämiäni vahahyasintteja ja nyt se hetki oli viimein käsillä. Käsittelin hyasintit ohjeen mukaan, eli putsasin sipuliosan huolellisesti, mutta kuitenkin niin, ettei sipuli vaurioidu. En myöskään käyttänyt mitään kosteaa apunani, vaan puhdistin sen ihan sormin ja kuivalla talouspaperilla. Seuraavaksi sulatin vesihauteessa valkoisia kynttilänpätkiä ja sulaneen steariinin joukosta poimin sydänlangan pätkät pois. Sitten vain pyörittelin sipuleita steariinissa ja vähän jouduin myös lusikalla auttamaan, kun kuhloni ei ollut tarpeeksi syvä tai sitten steariinia olisi pitänyt olla ainakin tuplasti enemmän. Tässä kohtaa kannattaa olla sen verran varovainen, ettei aivan sipulin yläosa eikä vihreät lehdet osuisi kuumaan streariiniin. Tällöin hyasintti voi kärsiä eikä näin ollen välttämättä lähde kukkimaan.



Annoin jokaisen aina hetken kuivua vuorollaan ja yllätyksekseni aika monta kerrosta näitä sai steariinilla valella. Lopputulos oli kuitenkin halutunlainen, vaikka kuivuttuaan vahapinta lähtikin vähän halkeilemaan. Asettelin vahahyasintit helmien ja pienten valojen kanssa lasiseen kasvihuoneeseen, ja mielestäni siitä tuli oikein kaunis kokonaisuus. Nyt vain odotellaan, että nuo kukkisi, ja ennen joulua teen varmaan vielä uudet. Tämä on myös kiva idea lahjaksi, jos menet jouluna sukuloimaan tai ystävän luo. Voit tehdä valmiin asetelman tai pelkistetympään kotiin voi viedä vain kauniit vahahyasintit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti