perjantai 1. toukokuuta 2020

Vappudonitsit



Täällä taas! Toivottavasti te lukijat olette myös pysyneet terveinä ja saadaan tämä blogitaukokin viimein päätökseen. Majailin äitini luona koronaa paossa, mutta eipä se tunnu menevän ohi, niin päätin palata. Kevät ehti sillä välin jo pitkälle, luonto alkaa heräilemään ja samoin mieli. Palattuani päätin tehdä oikein kunnon kevätsiivouksn lattiasta kattoon ja kolme päivää siihen vierähtikin. Seuraavaksi voin keskittyä parvekkeen siivoiluun ja jos sinnekin saisi vähitellen istutettua kaikenlaista. Pari taimea laitettiin jo äidin kanssa tulemaan, mutta suurin osa puuttuu silti vielä. 

Tänään vietetään kuitenkin vappua ja vaikka äidin yltäkylläisten herkkujen jälkeen päätinkin alkaa jonkinasteiseen herkkulakkoon, niin kyllä vappuna pitää sentään hieman herkutella. Halusin kokeilla gluteenittomia munkkeja, mutta päädyinkin lopulta gluteenittomiin uunidonitseihin. Ne ovat niin paljon helpompia eikä tarvitse leikkiä kuumalla öljyllä.




Ohjeena käytin Himoleipurin ohjetta, sillä se vaikutti lupaavalta ja siihen löytyi kaikki ainekset kotoa. Kerman jouduin vaihtamaan maitoon, jotta kermaa jäi kinuskiin. Itse myös tuplasin tämän ohjeen, sillä tuolla Tupperwaren donitsivuoalla donitseista tulee aina hieman reilumman kokoisia. 

Donitsit

2½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmen Viljatuote)
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
½ dl öljyä tai juoksevaa margariinia
1 dl kermaa tai maitoa
1 muna

Taikina on superhelppo, sillä kaikki vain sekoitetaan keskenään, eikä tarvitse vaivata tai vatkata mitään. Eli sekoita vain kuivat aineet keskenään ja lisää loput. Pyöräytä tasaiseksi ja lusikoi donitsivuokiin. Paista 200 asteessa n. 10-15 minuuttia, jäähdytä hetki ja kumoa.


Halusin vappudonitseistani tottakai myös nättejä, joten kuorrutin ne tummalla suklaalla ja kinuskilla. Kinuskin keitin fariinisokerista ja kermasta, ja lopuksi maustoin sen merisuolalla sopivaksi. Onko mitään parmpaa kuin suolainen kinuski! Loppusilauksen donitsit sai strösseleistä ja vaaleanpunsisesta tomusokeriraidasta. Maku oli näissä donitseissa erittäin kohdillaan, mutta koostumus oli ehkä hieman kuiva minun makuuni. Ensi kerralla nämä voisi paistamisen jälkeen vaikkapa voidella voisulalla, jos niistä sitten tulisi hieman mehukkaampia. Kinuskidonitsit ovat selkeästi aina suosituimpia, joten ehkä ei kannattaisi edes tehdä suklaaversioita, mutta minusta on tylsää tehdä vain yhtä makua. Mutta tältä näyttää meidän hiljainen kotivappu, miten sinä vietit vappua koronakuplassa? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti