sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Grillimenu



Eilen oli kaunis ja aurinkoinen kesäpäivä, ja me vietimme sen ulkona. Olimme miehen isän pihalla grillailemassa, ja vaikka aurinko paistoi taivaan täydeltä, oli tuulenpuuskat silti melko kylmiä. Grillin vieressä hääräillessä oli ihan lämmin ja loppuillasta sai päälle vilttejä, niin kyllä sitä pärjäsi. 

Grillimenu annettiin minun vastuulleni ja yritin tietysti pistää parastani. Miehen kanssa juuri puhuttiin siitä, että alkukesästä sitä haluaa aina kaikkia perusgrillijuttuja, kuten täytettyjä sieniä ja kasvisvartaita. Loppukesää kohden grillaamiset muuttuu aina erikoisemmiksi ja kokeilunhaluisemmiksi, mutta onneksi grillikausi ei kestä koko vuotta, niin tämä kaava pääsee oikeuksiinsa. Tällä kertaa grillaattiin juurikin niitä täytettyjä sieniä ja kasviksia, jotka päätyivätkin vartaiden sijaan suoraan grillipannuun. Lisäksi oli kattilallinen uusia perunoita, silliä, grillimaissia, halloumia, vegaanista kaalisalaattia ja tottakai se koko pöydän kuningas - grillatut ahvenet.







En meinannut pysyä pöksyissäni, kun kalatiskillä odotti mehukkaan kokoiset kotimaiset ahvenet vaikka olin oikeastaan kuhaa lähtenyt ostamaan. Ahven on niin hyvän makuinen, että se ei kaipaa sisuksiinsa kuin suolaa, hieman sitruunanmehua ja pari tillin oksaa. Sitten vain kalat halsteriin ja grilliin paistumaan. Jos et omista halsteria, voit kääriä kalat yksitellen myös leivinpaperiin ja sen jälkeen folioon. 

Vegaanisen kaalisalaatin valmistin jo edellisenä päivänä, jotta se ehtisi hyvin maustua. Laitoin siihen raastettuna ihanan rapsakkaa varhaiskaalia sekä porkkanaa, ja reilusti silputtua kevätsipulia. Kastikkeen sekoitin käyttämällä ison purkin vegaanista creme fraichea, kolmisen teelusikallista dijon sinappia sekä tottakai lisäksi suolaa, sokeria ja rouhittua mustapippuria. Mies maisteli salaattia ennen tarjoilua, ja siihen lisättiin vielä vähän suolaa ja pippuria sekä puolikkaan sitruunan mehu. Grillivihanneksiin puolestaan sekoitin vain sellaista valmista grillauskastiketta sekä suolaa, pippuria, öljyä ja sitruunaa, ja herkkusienet täytin aurinkokuivatun tomaatin makuisella tuorejuustolla. 

Kaikki ruoat sai paljon kehuja, etenkin tuo kaalisalaatti ja on kiva tehdä ruokaa, kun siitä tykätään. Pidän ruoanlaitosta ja kesällä ulkona kokkaaminen ja grillaaminen on minulle mieluista puuhaa - varsinkin kun siinä ohessa saa nauttia lasillisen pinkkiä shampanjaa. Kunpa joskus saisi omakotitalon ja siihen pihalle sellaisen hulppean kesäkeittiön grilleineen ja shampanjoineen. 




Kunnon ateria ei tietenkään ole kunnon ateria ilman jälkiruokaa. Kysyin etukäteen, että mikä olisi appiukon lempparia ja toiveeksi sain tiramisun. Sehän nyt ei ole homma eikä mikään, joten tietysti toteutin toiveen ja valmistin herkullisen gluteenittoman tiramisun. Tällä kertaa tosin tein sen valmiiksi annoskulhoihin, sillä se oli vain yksinkertaisesti helpompi kuljettaa kun niihin sai kannet päälle. Tiramisun kaveriksi ostin kesäisiä ja raikkaita mansikoita. Itsekin sorruin pariin mansikkaan, vaikken sappikivien vuoksi niitä saisi syödä ja kyllähän sen sitten yöllä tunsi nahoissaan. Appiukolle kuitenkin kelpasi tiramisu ja toki muillekin, ja suosittelen tätä näin kerroksittain annospurkkeihin kasattuna, sillä myös ulkonäkö sai kovasti kehuja. 

Tiramisu

Gluteenittomia savoiardi-keksejä
Vahvaa kahvia
Marsalaviiniä tai amarettoa

4 munaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl marsalaviiniä tai amarettoa
500 g mascarponejuustoa
(3 dl kuohukermaa)

Erottele munat ja vaahdota valkuaiset. Vaahdota keltuaiset sokerien kanssa ja lisää joukkoon mascarpone sekä marsalaviini. Kääntele mukaan kovaksi vatkattu valkuaisvaahto ja tarkista maku. Palottele kulhojen pohjalle keksejä ja lusikoi pinnalle kahvi-viiniseosta. Laita paksu kerros vaahtoa sekä toinen kerros keksejä, kahvia ja vaahtoa. Tässä vaiheessa jouduin itse jatkamaan mascarponevaahtoani kermavaahdolla, sillä nuo annostuopit oli melko kookkaat. Perusohje riittää varmasti, jos teet pienempiin kulhoihin tai yhteen isoon vuokaan vain yhden kerroksen. Lopuksi pinnalle ripotellaan tummaa kaakaojauhetta ja annetaan tekeytyä jääkaapissa yön yli. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti