keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Uusi vakio


Tänään on syntymäpäiväni. Uskomatonta, että megajuhlistakin on jo vuosi. Tämä päivä on vähän tylsempi kuin viime vuonna, enkä tiedä johtuuko se nyt sitten aikuisuudesta vai pelkästään koronasta. Olen vain kotona pyjamassa, kokkailin tuossa vähän paellaa ja aamupalalla nautiskeltiin eilen leipoamiani herkkuja.

Mies yllätti gluteenittomilla vohveleilla ja trendikkäällä vaahtokahvilla. Vohvelit tosin ovat edelleen taikinavaiheessa, sillä aamiaseksi nautitut suklaa-vadelmamuffinsit ja snickerscookiet olivat melko tuhteja. Ehkä vohveleita sitten jälkkäriksi tai iltapalaksi. Niitä kun ei oikein kannata paistaa valmiiksi, vaan mielummin sitä mukaan kun tulee syötyä, niin ne ovat sitten ihanan rapsakoita. Taikina onneksi säilyy jääkaapissa ja idea oli kuitenkin ihan suloinen.


Olen tehnyt maapähkinäkeksejä kerran aiemminkin ja niitä kun on niin helppo tehdä gluteenittomana, niin siksi tein niitä nytkin. Tällä kertaa halusin vain suklaata mukaan, joten tein hieman eri ohjeella. Näihin tuli 2,5 desiä maapähkinävoita, 2,5 desiä fariiniaokeria, 1 muna, teelusikallinen ruokasoodaa, teeluikallinen vaniljasokeria sekä 200 grammaa tummaa suklaata rouhittuna tai valmiina nappeina. Voisin sanoa, että suklaanapit olisi tässä tapauksessa kätevämpiä, sillä rouhiessa saattaa jäädä isojakin paloja. 

Kaikki muut ainekset sekoitetaan keskenään, paitsi suklaa lisätään vasta ihan lopuksi. Sitten vain pyöritellään sopivia palleroita käsin ja litistetään vähän pellille. Keksien välille kannattaa jättää tilaa, sillä ne hieman levenevät uunissa. Näitä paistetaan 175 asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia ja niiden kannattaa antaa jäähtyä ennen siirtämistä, ettei ne hajoa. Taikinasta tulee keksien koosta riippuen 10-15 kappaletta, itse pidän reilun kokoisista cookieista. Heti ensipuraisun jälkeen nimesin nämä snickerscookieiksi, sillä nämä maistuvat täysin samalle kuin se kyseinen patukka. Suosittelen! 


Tämä vaahtokahvi sen sijaan oli ihan uusi tuttavuus. Se on kai nyt jokin korona-aikana esiin puskenut ilmiö, kun ihmiset haluavat kahvilatasoista juotavaa kotona. Se oli kuitenkin järkyttävän maukas jääkahvi, joka syntyy ihan missä vain keittiössä käden käänteessä ilman sen suurempia koneita. Tarvtset vain maitoa, pikakahvijauhetta, sokeria ja vahvan vatkaajan - tai sähkövatkaimen!

Kahteen annokseen tarvitaan 2 ruokalusikallista pikakahvijauhetta, 2 ruokalusikallista sokeria sekä kaksi ruokalusikallista kuumaa vettä. Ohje on siis simppelillä 1:1 periaatteella, jolloin sitä on helppo soveltaa isollekkin joukolle. Pikakahvi, sokeri ja vesi sekoitetaan hyvin, jotta ne sulautuvat yhteen ja sitten aloitetaan vispaaminen. Noin kaksi ja puoli minuuttia raivokasta vispaamista käsivispilällä, kunnes seos on kuohkea ja pinnalle jää kiinteitä huippuja. Sitten kaadat kahteen lasiin kylmää maitoa ja lusikoit vaahdon varovasti maidon päälle. Se kannattaa tarjoilla näin, mutta ennen juomista maito ja kahvivaahto on hyvä sekoittaa yhteen. Lopputuloksena on täydellinen jäälatte, joka ei edes maistu pikakahville vaan voisi luulla, että se on tehty espressosta. Mies sanoi, että tämä oli tällainen synttärikahvi ja vastasin siihen, että kyllä tästä saa tulla ihan vakiokahvi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti