tiistai 15. syyskuuta 2020

Hyvä paha siemenäkkäri


Tein tänää ensimmäistä kertaa siemennäkkäriä. Minulla on siemenleipiin hieman sellainen viha-rakkaus suhde, sillä joskus ne ovat taivaallisen hyviä ja joskus taas järkyttävän pahoja. Siemennäkkäri on kuitenkin ravintosisällöllisesti hyvää ja terveellistä esimerkiksi iltapalalle, niin ajattelin antaa sille vielä itsetehdyn mahdollisuuden. Yksi mottoni lieneekin, että jos et löydä kaupasta, tee itse.

Ohjenuorana käytin Fazerin sivuilta löytyvää reseptiä sekä kaverin antamaa reseptiä, joista muokkasin omanlaiseni. Käytin leipääni seesamin-, auringonkukan-, pellavan- sekä chiansiemeniä. Lisäksi taikinaan tuli kaurajauhoa ja itselleni uutta tuttavuutta eli perunakuitua. Sitä käytetään paljon gluteenittomassa leivonnassa sen kuitupitoisuuden ja monipuolisuuden vuoksi.

Maustoin taikinaani suolalla ja kuminansiemenillä, mutta kumina ei valitettavasti liiemmin maistunut. Se oli hieman sääli, sillä kuminan maku leivässä on mielestäni parasta ikinä. Lisäksi taikinaan tuli vielä öljyä sekä kiehuvaa vettä. Tämä kiehuvan veden funktio on itselleni edelleen täysi mysteeri, mutta kai sillä lämpötilalla jokin tarkoitus on. Taikinasta tuli kaurapuuromaista harmaata mössöä, joka levitettiin kostein käsin leivinpaperin päälle uunipellille. 


Lopputulos muistutti ulkoisesti aivan näkkäriä ja reunoilta se oli myös näkkärimäisen rapea, mutta keskeltä valitettavasti hieman pehmeä. Ja kyllä, tämä näkkäri lukeutuu nyt niihin hyviin siemenleipiin eli tätä voi tehdä jatkossakin. Siemeniähän voi varioida niin kuin haluaa, eli voit käytää tähän juuri omia lempisiemeniäsi tai -mausteitasi. 

Gluteeniton siemennäkkäri

1 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl chian siemeniä
½ dl pellavansiemeniä
1 dl kaurajauhoa
1 dl perunajauhoa
1 dl Pofiber perunakuitua
1 tl suolaa
1 tl kuminaa
½ dl öljyä
4 dl kiehuvaa vettä

Sekoita kuivat aineet, lisää öljy ja kiehuva vesi. Tasoita uunipellille ohueksi ja paista 140 asteessa kaksi tuntia. Jäähdytä. Taittele valmis näkkäri sopiviksi paloiksi ja nauti! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti