perjantai 4. syyskuuta 2020

Merkkipäiväateria


Tänään vietetään jälleen valtakunnallisesti suomalaisen ruoan merkkipäivää. Ensi kertaa merkkipäivä oli viime vuonna ja me tietysti juhlistimme sitä silloinkin. Tänään kaverin piti tulla syömään - aivan kuten viime vuonnakin - mutta hän tuli harmillisesti kipeäksi. Ja nyt kun hän ei tullutkaan, vaihdoin menuni hieman vähemmän juhlalliseksi - ei alkupaloja eikä jälkiruokaa. Jäljelle jäi pääruoka, joka meni tuonne Italian suuntaan. Lautaselta löytyi siis lopulta perunagnoccheja sekä pitkään haudutettu peuraragu. Gnocchit ovat olleet jo aika pitkään kokeiltavien listalla, ja mikä juhlistaisi kotimaista ruokaa paremmin kuin peruna. 

Aluksi laitoin ragun tulemaan, sillä sen pitää hautua pitkään ja hitaasti. Paistoin padan pohjalla ensin hieman possun kylkisiivuja saadakseni rasvaa, jossa kuullotin sitten sipulia ja porkkanaa. Seuraavaksi paistoin peuran, jonka olin kuutioinut hyvin pieneksi. Alunperin oli tarkoitus laittaa se lihamyllyyn, mutta en jaksanut lähteä sotkemaan myllyä, niin hienonsin sen vain veitsellä mahdollisimman pieneksi. Peuran paistuttua lisäsin possut takaisin sekä tuoreita tomaatteja, tomaattipyrettä, balsamicoetikkaa, suolaa, pippuria ja yrttejä sekä tuoreena että kuivattuna. Lopuksi lisäsin vielä paseerattua tomaattia, eli tähän tuli kaikenkaikkiaan tomaattia kolmessa eri muodossa. Olisin mieluiten käyttänyt kotimaista hävikkitomaateista valmistettua Jävla tomaattimurskaa, mutta en löytänyt sitä kaupasta. Ehkä kuitenkin pääasia on, että lihat ja kasvikset ovat kotimaisia.

Gluteenittomien gnocchien valmistamista varten keitin kilon jauhoisia perunoita suolatussa vedessä. Kuumat perunat kuorittiin kuumina ja puristettiin hienoksi. Joukkoon lisättiin pari keltuaista, tilkka oliiviöljyä, suolaa sekä perunajauhoja pari kukkurallista ruokalusikallista. Olin yllättynyt kuinka helposti käsiteltävää taikinasta tuli! Taikina jaettiin neljään osaan ja neljäsosista pyöriteltiin pöydälle tankoja. Tässä kohtaa apuna voi käyttää perunajauhoja, jos taikina jää kiinni. Tangoista leikattiin n. parin senttimetrin kokoisia paloja, joiden pintaan paineltiinn haarukalla kuvio. 

Valmiit gnocchit keitetään suolatussa vedessä, jonka jälkeen ne vielä paistetaan. Keitettäessä huomaat niiden olevan valmiita, kun ne ponnahtavat pinnalle. Suurustin ragun gnocchien keitinvedellä, sillä siinä oli paljon perunasta irronnutta tärkkelystä. Ragu oli erittäin onnistunut, täyteläinen ja maukas, mutta gnocchit tuottivat pienoisen pettymyksen. Ehkä tein jotain väärin, mutta ne maistuivat lähinnä paistetulle perunamuusille.

Tällainen oli tämän vuoden merkkipäiväateria, miltä sinun ruokapöydässäsi näytti tänään? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti