perjantai 18. syyskuuta 2020

Hirviburger puolukkamajolla
Eilen pääsin laittamaan pöydän koreaksi, kun ystäväni tuli syömään. Hänen ja hirviburgereiden piti olla ohjelmistossa jo pari viikkoa sitten, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Sain syyn kattaa nätisti ja ystävän paikalle käärin söpöön pakettiin siemennäkkäriä kotiinviemisiksi. Se oli piste i:n päälle.

Minun oli siis alunperin tarkoitus suomalaisen ruoan merkkipäivänä tarjoilla alkuruoaksi kotimaisia juustoja, pääruoaksi hirviburgereita ja jälkkäriksi gluteeniton tarte tatin luumuista. Eilen sitten toteutin siitä tuon pääruokaosion eli maan mainion hirviburgerin puolukkamajoneesilla. Lisukkeeksi oli myskikurpitsaa kaura-pähkinämurulla ja uunipunajuuria balsamicokastikkeella, kun tuntui jotenkin, että ranskalaiset ei vain sovi tähän ateriaan. Myskikurpitsa oli kovin vaaleaa, mutta en tiedä johtuiko se vain siitä, että se on kasvanut täällä pohjolassa. Ihan hyvää se oli kuitenkin, vaikkei ollutkaan oranssi niin kuin on totuttu. Myskikurpitsacrumbleen löydät halutessasi ohjeen tästä viime syksyn julkaisusta.

Sain äidiltä taannoin palan hirveä, joka on kaadettu vanhempien metsästä. Burgeria varten tämä hirvi täytyi jauhaa jauhelihaksi ja näin ollen pääsimme käyttämään lihamyllyämme ensimmäistä kertaa. Yleiskoneeseen kuuluu lihamylly ja koneella on tehty kyllä kaikkea muuta mahdollista, mutta lihamylly on jäänyt testaamatta. Ikinä ei pitäisi kokeilla asioita ensimmäistä kertaa jos joku on tulossa syömään, sillä mitään ei tapahtunut kun lihat oli myllyssä ja kone päällä. Siinä tuli pieni kylmä hiki, että tuleeko burgereita laisinkaan. Koko homma vaan osiksi ja uudestaan kasaamaan - ja sitten lihamylly napsahtikin kunnolla paikoilleen. Liha tuli läpi ja burgereilla oli taas tulevaisuus. Jauhettuun hirvenlihaan sekoitin ainoastaan suolaa, sipulia, mustapippuria ja hieman dijon sinappia. Halusin, että riista on pääossassa niin en maustanut sitä sen liiemmin. Sitten vain reilunkokoiset pihvit pannulle voin kanssa paistumaan ja burgeria kasaamaan. Sämpylän pohjalle laitoin kaalisalaattia ja tuoretta tomaattia, seuraavaksi pihvi, jonka pinnalle oli sulanut reilusti kotimaista Jukolan Aito cheddaria ja lopuksi vielä iso lusikallinen puolukkamajoneesia. Sitten vain hattu päälle ja burgeri tarjolle nätissä sanomalehtikääreessä. Aika täydellistä.

Puolukkamajoneesi syntyi ihan vain ajatuksesta, että mikä sopisi riistan kanssa - no tietysti puolukka. Sekoitin valmismajoneesiin pakastepuolukkaa, jota olin hieman survonut, mutta kuitenkin niin, että jäljelle jäi myös kokonaisia puolukoita. Maustoin sitä vain hieman suolalla ja sokerilla, ja voin sanoa, että se sopi tähän kuin nenä päähän.  

Jälkiruoaksi ei ollut sitä paljon puhuttua gluteenitonta tarte tatinia, sillä kokilla oli päällä kaksipäiväinen migreeni. Mentiin siis hieman helpomman kautta eli loihdin pöytään vain päärynä-kaurapaistosta ja vaniljajäätelöä. Törkeän hyvää kyllä sekin oli.

4 kommenttia: