maanantai 8. helmikuuta 2021

Kaikkea muuta kuin kalenteri



Värittämisen lisäksi toinen uusi harrastukseni on bullet journal. Bullet journal eli tuttavallisemmin bujo, on tyhjä vihko, joka mukautuu täysin omiin tarpeisiisi. Se siis voi olla kalenteri, muistivihko, luonnoslehtiö, kauppalista, osoitekirja ja vaikka mitä muuta, yksissä kansissa. Bujoilu on edullinen harrastus - paitsi jos on tällainen välineurheilija niin kuin minä. Edullisimmillaan tarvitset vain tyhjän vihon ja kynän, mutta minun tapauksessani bujoilu sisältää mm. tusseja, tarroja, paperiaskartelutarvikkeita ja glitterliimaa.

Aloitin ensimmäisen bujoni vuonna 2017, mutta silloin lähdin liikkeelle niin kunnianhimoisesti, että se kaatui heti ensi metreillä. Lisäksi pyysin muita ihmisiä piirtämään siihen, kun en itse osaa, mutta nyt olen tehnyt sen mitä osaan ja loppukoristeluihin käyttänyt tarroja, glitterliimaa, yliviivaustusseja ja sen sellaista. Ei kai kaikkien bujoilijoiden tarvitse osata piirtää. Nyt vuodenvaihteessa aloitin bujon sillä mentaliteetillä, että teen sitä vain itselleni, vähän sellaisella päiväkirjaidealla. Tammikuun lopulla se alkoi kuitenkin harmittaa, joten kävin ostamassa uuden vihon ja aloitin alusta.



 






Kuvissa näette nyt sen uudelleen aloitetun version. Pohjaksi ostin Leuchtturmin pistesivuisen vihon, jossa oli sisällysluettelo ja sivunumerot valmiina. Lisäksi takakannessa on kätevä tasku, johon saa vaikka kuitit, jos tykkää laskea budjettia. Olin pettynyt paperin laatuun, sillä kynän jälki näkyy läpi, joten olen toteuttanut bujoni vain toispuoleisesti. Teen siis kaikki vihon oikealle puolelle, jolloin ei haittaa, että edellisen sivun jutut näkyy läpi. Ensi vuonna täytyy kiinnittää enemmän huomiota paperin paksuuteen, nyt minulle oli tärkeintä vain, että sivuilla on pisteet helpottamassa työskentelyä. 

Tuntuu, että itselleni bujo on enemmänkin kaikkea muuta kuin sitä peruskalenteria. En osaa kirjoittaa menojani kalenteriin, vaan ennemminkin kirjoitan jälkikäteen, jos on ollut jokin spesiaalijuttu. Bujostani löytyy vuoden kuukausinäkymä ja jokaiselle kuukaudelle on pyhitetty aina muutama sivu, mutta niiden lisäksi löytyy lähinnä tehtävälistoja, bucket list vuodelle 2021, ystäväkirjaosio, haavekartta yms. En tee ollenkaan 7 päivän viikkoja, kun ensinnäkään ei joka päivälle ole asiaa ja toiseksekseen, koska joudun käyttämään läpinäkyvyysongelman vuoksi vain toista sivua aukeamasta. Teen siis 2-5 erilaista laatikkoa per viikko, joihin voi merkitä asioita. Jos laatikko on iso, voi siihen kirjata useamman päivän tärkeät jutut.




Tykkään siitä, että jokainen viikko näyttää erilaiselle ja joka kuukausi on teemaltaan eri värinen. Oma suosikkini on tällä hetkellä tuo huhtikuu, jonka viikot tein erilaisista tarralapuista ja pikkuvihkosista. Kaksipuolisella teipillä ne sai helposti paikoilleen, niin liima ei sotke ja tursua joka nurkasta. 

Toteutin maalis- ja huhtikuun väliin tosiaan myös tuollaisen ystäväkirjaosion. Siitä tuli lopulta korona edition, sillä kyselin kavereilta jutut etänä. Jatkan ystäväkirjaa varmaan vielä vihon myöhemmässä vaiheessa, sillä en jaksanut kerralla kirjoittaa viittä kertaa enempää noita samoja kysymyksiä. Miehen sivua joudun hieman räätälöimään, kun ei ollut järkeä kysyä millon näemme seuraavaksi. Vaihdoin sen treffi-ideaan, ja toivon, että tuo miehen ehdotus toteutuisi vaikka ystävänpäivänä...

Bullet journalin tekoon löydät netistä paljon ideoita ja neuvoja. Jossain kerrotaan myös tarkat raamit, mutta itse en tykkää niistä. En tee mitään joka kuukauden viikkonäkymällä enkä olisi tehnyt myöskään sisällysluetteloa, jos sitä ei olisi ollut vihossa valmiina. Tätä on kuitenkin hauska suunnitella ja tehdä, ja mieskin yllättyi kun kerrankin keskityin johonkin varttia kauemmin. Lisäksi tämä on luovaa käsillätekemistä, joka vähentää ruutuaikaa. Olen tehnyt bujoani nyt huhtikuuhun asti, joten voin loppusyksyllä näyttää miten homma jatkui - vai jatkuiko.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti