tiistai 16. helmikuuta 2021

Terveyshillo

 
Marjat on terveellisiä, mutta minulla on ongelma, kun en pidä niistä sellaisenaan. Tykkään, että marjat on jollain tavalla kypsennetty, esimerkiksi keittämällä, jolloin niiden rakenne muuttuu. Eli toisin sanoen minä pidän hilloista. Siis todella pidän hilloista. Niissä vain on aika paljon sokeria, joten niitä ei voi syödä mielin määrin. Löysin kuitenkin terveellisemmän tavan valmistaa kotitekoista hilloa ja olen tästä aivan innoissani.

Tähän tarvitset oikeastaan vain ihania kotimaisia marjoja, chiansiemeniä sekä sitruunaa. Itse käytin 400 grammaa mustikkaa ja 4 ruokalusikallista chiaa. Laitoin mustikat sekä desilitran vettä kattilaan, ja keitin hiljaisella lämmöllä noin viitisentoista minuuttia, kunnes mustikat olivat muuttuneet hieman mössöisemmäksi. Mustikkasurvokseen lisäsin chiansiemenet, tilkan sitruunamehua ja lisäksi voi laittaa 1-3 ruokalusikallista vaahterasiirappia tai hunajaa. Itse laitoin noin ruokalusikallisen vaahterasiirappia.


Jäähtyessään seos muuttuu hillomaiseksi ja mikä parasta - tätä voi ihan huoletta kauhoa puuron päälle. Tämä oli myös tajuttoman hyvää laskiaispullavohveleiden kanssa. Ainut miinus tässä on säilyvyys, kun se sokeri puuttuu. Hillosokerilla hillottu hillohan säilyy periaatteessa vaikka huoneenlämmössä, mutta kun tästä puuttuu sokeri, niin puuttuu tästä myös säilöntäaine. Sitruunaa tähän tulee ajamaan sokerin asiaa, mutta ei sitä voi laittaa liiaksi, ettei se peitä mustikan herkkää makua. Säilyvyyttä kuitenkin parantaa myös hyvä hygienia, eli muista tämänkin hillon kohdalla desinfioida purkki huolella - keittämällä tai uunissa.

Kaikesta huolimatta tämä ensimmäinen purkillinen on säilynyt jääkaapissa ihan hyvin jo parisen viikkoa, mutta tällä tavoin valmistettuna ei voi hillottaa useampaa purkillista varastoon, vaan aina käytön mukaan. Seuraavaksi kokeilen vadelma- tai kuningatarhilloa, sillä tämä terveyshillo on parasta mitä tämä maailma on hetkeen tarjonnut! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti