perjantai 26. helmikuuta 2021

Mustikkaiset välipalapatukat


Oletko kuullut mustikkajauheesta? Se on valmistettu kokonaisena kuivatuista suomalaisista metsämustikoista, ja sitä voi lisätä niin puuroon, smoothieen, viiliin kuin jogurttiinkin tai käyttää leivonnassa. Jauheessa on voimakas ja herkullinen aromi, ja mustikkajauheesta saat suomalaisen metsän makua ja ravintoaineita helposti käyttöösi. Jo yksi ruokalusikallinen vastaa reilua desiä tuoreita mustikoita!

Tämä oli itselleni uusi löytö ja innostuin siitä, koska pakastimessa ei aina ole tilaa pakastemarjoille. Jauhe on yksinkertaisesti mustikkaa tiivistetyssä muodossa, mutta silti siinä luvataan olevan mustikan hyvät ominaisuudet eli runsaasti vitamiineja sekä ravintokuitua, kuparia ja mangaania. 

Itse kokeilin sitä kotitekoisiin välipalapatukoihin ja käytin niihin myös löytämiäni kokonaisia kuivattuja mustikoita. Olen tehnyt vastaavanlaisia patukoita aiemminkin, mutta nämä ovat kaikista tekemistäni patukoista parhaimman makuisia. Laitoin tuon 300 grammaa eli ehkä hieman liikaa taateleita, sillä massa ei täysin kovettunut jääkaapissa, mutta mielestäni näitä pehmeämpiä on helpompi syödä. Joten aion siis jatkossakin laittaa vähän liikaa  jos itse haluat jämäkämpiä, niin laita vähemmän.


Tehosekoittimella surautettuani minua harmitti, kun laitoin epähuomiossa ne kokonaisetkin kuivatut mustikat sinne. Ne olisi ollut fiksumpaa sekoittaa vasta lopuksi joukkoon, jotta patukoihin olisi jäänyt niitä kokonaisiakin mustikoita. Mutta maku näissä on todella miellyttävä, sellainen mustikkapiirakkamainen ja aamukahvin kanssa tällainen on aivan täydellinen. Käärin nämä yksittäisiin paketteihin, kun olivat aika tahmeita ja tosiaan hieman pehmoisia. Näin ne eivät tarraudu toisiinsa ja ne on helppo napata mukaan - tai antaa lahjaksi! 

Mustikkaiset välipalapatukat 

300 g kivettömiä taateleita 
100 g cashew pähkinöitä (mikä vaan pähkinä käy)
1 dl kaurahiutaleita
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
3 tl mustikkajauhetta 
15 g kuivattuja, kokonaisia mustikoita

Laita kaikki tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Jos haluat sattumia, niin sekoita kokonaiset mustikat vasta tehosekoittimen jälkeen. Laita taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja painele tasaiseksi. Pidä yön yli jääkaapissa ja leikkaa aamulla sopiviksi patukoiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti