tiistai 2. helmikuuta 2021

Täynnä makua, ravintoaineita ja puhtautta


Hei ihanaa helmikuuta! Jotkut lukijani ehkä muistavat, että olen parina viime vuotena julistanut tammikuun viimeisen päivän juhlapäiväksi. Tänä vuonna siihen ei ollut tarvetta, sillä tammikuu lipui ohitseni kuin huomaamatta. Ehkä vuosi 2021 on siis lupaava, kun alkukin oli jo näin mahtava.

Tänään ajattelin esitellä teille pari uusinta aamu-/väli-/iltapalaideaani. Olen sellainen ruokiin kyllästyjä - myös iltapalojen osalta - joten minun on aina aika ajoin keksittävä jotain uutta, ja sitten maistuu iltapalalla taas se tuttu kaurapuuro tai raejuusto. Edelleen pidän siitä, että syödään aitoja asioita ja kotimaisuutta kannatan aina kun se on mahdollista. Näissä seuraavissa annoksissa se ei valitettavasti toteudu kuin maitotuotteiden kohdalla, sillä yllättäen banaanit ja chia eivät kasva täällä pohjolassa. Nämä ovat kuitenkin täynnä makua, ravintoaineita ja puhtautta - ei mitään ylimääräistä, ei lisä- tai väriaineita eikä keinotekoisia aromeja. 

Ensimmäisenä täyttävä smoothie, joka sopii hyvin aamu- tai iltapalaksi. Löysin ohjeen jota noudattamalla tein tätä ensimmäisellä kerralla ja sen mukaan tarvitset kaksi banaania, maitoa, maapähkinävoita sekä kanelia. Banaanit pilkotaan ja laitetaan pussissa pakastimeen. Itse pakastan niitä yön yli, koska haluan syödä tätä heti aamulla, mutta pari tuntiakin riittää. Tehosekoittimeen laitetaan 1,3 desiä maitoa, ruokalusikallinen maapähkinävoita, kohmeiset banaanit sekä ripaus kanelia ja surautetaan tasaiseksi. Joukkoon voi lisätä myös ruokalusikallisen hunajaa tai vaahterasiirappia, jos banaanit eivät ole riittävän kypsiä ja makeita.

 Ensimmäisellä kerralla totesin kahden banaanin olevan itselleni liian tuhti, joten olen laittanut vain yhden banaanin ja puolisen ruokalusikallista maapähkinävoita. Maitoa täytyy myös laittaa vähän tilanteen mukaan, jotta tästä saa juotavaa eikä lusikoitavaa. Voit vaihtaa maidon helposti vaikkapa mantelimaitoon, niin saat tästä täysin vegaanisen. Teitpä mihin maitoon tahansa, niin kannattaa kokeilla, sillä tämä ihana smoothie on täynnä kaikkea hyvää! 

 
Toinen uusi iltapalasuosikkini on itse kehittelemäni rahka. Muistatteko kun toissasyksynä ihastuin chiansiemeniin? Nykyään ne ovat osa ruokavaliotani melkeinpä päivittäin ja laitan niitä pääasiassa jogurttiin, rahkaan, puuroon sekä leipätaikinoihin. Jemmaan niitä myös miehen marjasmoothieisiin tuomaan kuitua kaurahiutaleiden lisäksi. 

Smoothiekulhooni sekoitan desin rahkaa, desin soijakaakaota sekä ruokalusikallisen chiaa. Tähän sopii hyvin joukkoon myös muussattu banaani tai pieni lusikallinen maapähkinävoita, mutta itse pidän eniten ihan tästä perusversiosta. Tämän täytyy chian vuoksi antaa tekeytyä jääkaapissa ainakin pari tuntia, mielellään yön yli. Päälle voi laittaa banaania tai muita tuoreita hedelmiä, tai lusikoida suuuhun ihan vain sellaisenaan. 

Suosittelen kokeilemaan myös tätä, äärettömän hyvä ja pitää hyvin nälän loitolla, niin kuin tuo banaanismoothiekin! 

4 kommenttia:

  1. Banaani on ok, mutta maito ei :-) Taitaa meillä olla tehosekoitinkin kaapissa, mutta useimmiten kyllä hedelmät menevät hedelminä ja mehut mehuina, laiskoja kun taidetaan olla ruokapuolen osalta.

    VastaaPoista
  2. Smoothiet ovat ihan parhaita. Juon melkein joka päivä aamiaiseksi smoothien :)

    VastaaPoista
  3. Smoothiet ovat kyllä ihania ja niin helposti muuteltavissa :)

    VastaaPoista
  4. Uuu nää molemmat kuulostaa todella hyville! Banaani ja maapähkinävoi sopivat todella hyvin yhteen, joten varmasti smoothienakin se on superherkullista *.*

    VastaaPoista