keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Sacherkakku


Alan taas vähitellen heräilemään jostain horroksesta ja blogijuttujakin on jo jonoksi asti. Innostuin myös pitkästä aikaa leipomaan, ja kun en suostu leipomaan mitään jouluista, niin ihanan täyteläinen sacherkakku oli juuri sitä mitä leipurisieluni kaipasi.

Äiti leipoi usein lapsena synttäreilleni sacherkakkua, sillä toivoin sitä joka vuosi. Resepti on äitini, joten se ei ole ehkä ihan se aito ja oikea, mutta minulle se on juuri se sacher, mihin olen tottunut. Alunperinhän sacher on Itävallasta, ja perinteisesti täytteeksi kuuluu aprikoosihilloa. Itse käytän mangososetta ja aprikoosihilloa sekoitettuna, sillä näin se on mielestäni parasta.

Siitä on aikaa, kun olen viimeksi sacheria leiponut ja muistelin, että silloin minulla oli ongelmia kuorrutuksen kanssa. Kakkuni oli silloin kai liian lämmin, kun kuorrutusvaiheessa suklaa vain valui pitkin poikin. Nyt yritin korjata tilanteen, pidin kakun kylmässä ja kuorrutin sen leivontaritilän päällä, jottei se jäisi uimaan suklaalammikkoon.

Tällä kertaa kuitenkin kakku oli ilmeisesti liian kylmä, sillä suklaakuorrute jähmettyi silmänräpäyksessä eikä valunut kakun reunoille laisinkaan. Kun kuorrutetta levitti, niin jähmettynyt suklaa jäi kuhmuraiseksi eikä kauniin sileäksi, kuten oli tarkoitus. No, onneksi maku on kuitenkin tärkein ja niin kuin Sikke Sumari joskus sanoi - kotona leivotun pitää olla kotitekoisen näköistä!


Sacherkakku (gluteeniton)

Pohja:
125 g voita
125 g tummaa suklaata
2 dl tomusokeria
6 munaa
1 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Täyte:
3 purkkia mangopilttiä
4 rkl aprikoosihilloa
kostutukseen mehua

Kuorrute:
200-300 g tummaa suklaata
2 rkl voita

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri sekä tumma kaakaojauhe keskenään. Sulata suklaa vesihauteessa. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vatkaa pehmennyt rasva sekä tomusokeri, lisää keltuaiset joukkoon yksitellen vatkaten.  Yhdistä keltuaisvaahtoon sulatettu suklaa, jauhoseos sekä valkuaisvaahto. Sekoita tasaiseksi ja kaada taikina korppujauhotetuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa 45-60 minuuttia. Kumoa pohja leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

Leikkaa pohja kolmeen osaan. Sekoita kulhossa yksi pltti ja kaksi reilua lusikallista aprikoosihilloa. Kostuta jokainen kerros mehulla ja laita sekoittamasi piltti-hillo täyte väliin. Tee toiseen väliin uusi annos täytettä. Lopuksi levitä yksi piltti kakun päälle ja reunoille. Sulata kuorrute vesihauteessa sopivan notkeaksi ja levitä viileän kakun päälle. Koristele ja anna olla viileässä yön yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti