keskiviikko 25. tammikuuta 2023

Leipä leipänä ja kakku kakkuna


Tänä vuonna tammikuu on mennyt todella nopeasti. Ensi viikolla alkaa jo yksi lempikuukausistani, eikä tammikuuahdistus ole vielä edes ehtinyt paikalle. Me selvittiin.

Tammikuisen tiistain kunniaksi leivoin eilen illalla ensimmäisen banana breadin eli banaanileivän. En kyllä suostu kutsumaan tätä leiväksi, vaan puhuttakoon siitä kakkuna, sillä leivän tästä tekee ainoastaan sen muoto. Eräs ystäväni on puhunut tästä pitkään ja hän leipoo näitä usein, mutta minua on häirinnyt tämä leipä asia. Annoin tälle kuitenkin nyt mahdollisuuden, sillä hedelmäkorissa lojui neljä liian kypsää banaania.

Banaanileipä on amerikkalainen leivonnainen, johon saat käytettyä helposti ylikypsät banaanit. Ohje oli helppo muuntaa gluteenittomaksi, mutta voit halutessasi käyttää jauhoina myös venhäjauhoja. Äidin banaanikakusta tämä eroaa kaurahiutaleilla, mutta muutoin ohje on aika samanlainen. Koostumus oli juurikin kaurahiutaleiden takia hieman tiiviimpi kuin kakussa. 


Banaanilaleipää voi pienillä muutoksilla varioida itselle sopivaksi. Voit laittaa taikinaan esimerkiksi rouhittuja pähkinöitä, rusinoita, suklaahippuja tai tuoreita marjoja. Voit lisätä joukkoon tummaa kaakaojauhetta tai jauhettua inkivääriä. Sen myönnän, että tämä banaanileipä on koristelunsa ansiosta kauniimpi kuin perinteinen banaanikakku, mutta toisaalta taas, miksei sitä kakkuakin voisi koristella. 

Kaiken kaikkiaan lopputulemana on, että ei jatkoon. Pitäydyn mielummin äidin herkullisessa ohjeessa, jatkossa vain ehkä koristelen sen leivän tavoin. Parasta tässä banaanileivässä oli nuo pinnalla olevat paahtuneet pähkinät. Pitäisiköhän siis leipoa pekaanipiirakka?


Gluteeniton banana bread

3 kypsää banaania
100 g voisulaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl Virtasalmen glut.vaaleaa jauhoseosta
2 dl kaurahiutaleita
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa

Pinnalle

1 banaani
vaahterasiirappi
pekaanipähkinöitä

Muussaa banaanit. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Voitele ja korppujauhota litran vetoinen leipävuoka. Kaada taikina vuokaan ja leikkaa banaani koristeeksi. Ripota pinnalle pekaanipähkinöitä ja vaahterasiirappia. Paista 50 minuuttia 175 asteessa, ja anna jäähtyä kunnolla ennen kumoamista. 

3 kommenttia:

  1. Joskus on tullut tätäkin maistettua. Ihan hyvää.

    VastaaPoista
  2. Tämäkin on hyvä keino hävittää ylikypsiä banaaneja, mutta itse olisin tehnyt niistä laktoositonta jäätelöä.

    VastaaPoista