maanantai 9. tammikuuta 2023

10 kiloa


Ostin viime viikolla joulukinkun, kun sen sai puoleen hintaan, ja se on aiheuttnut niin paljon kysymyksiä, että päätin avata asiaa ihan blogitekstin verran.

Me tosiaan teimme päätöksen, että emme osta kinkkua jouluksi, kun olimme kuitenkin menossa ravintolan joulupöytään ja joulupäivänä oli tarkoitus herkutella juustoilla. Toisekseen kinkun, kuten kaiken muunkin ruoan hinta on kallistunut sen verran, että odottelimme kinkkujen tulevan alennukseen joulun jälkeen. Joku muu oli ajatellut samoin, sillä monista kaupoista kinkut olivat jo loppuneet ennen kuin ehdin kaupoille! 

Olisin halunnut 6-8 kiloisen kinkun, mutta jäljellä oli vain 10 ja 12 kiloiset, joten niihin oli tyydyttävä. Toki luuttomana olisi ollut pienempiä, mutta halusimme nimenomaan oikean, potkallisen kinkun. Kinkku oli jäässä, joten annoin sen sulaa jääkaapissa kolme vuorokautta ja pidin useamman tunnin huoneenlämmössä ennen kuin laitoin sen yöksi uuniin. 


Ja mikä tässä kaikessa aiheutti ihmetystä? No lähinnä se kinkun koko. Että "miten kaksi ihmistä syö 10 kiloa" tai "meinaatteko koko kylän ruokkia". No ei, en ajatellut. Ihan ajattelin kyllä syödä kaiken itse.  Näinä aikoina tämä on taloudellinen lähestymistapa, sillä 10 kilon kinkusta tekee aika monta ruokaa. Ei ole tarkoituksena, että syömme 10 kiloa kinkkua, vaan siitä nautisekellaan pari päivää perunan ja kastikkeen kanssa, jonka jälkeen loput laitetaan pakastimeen, ja käytetään sieltä sitten muihin ruokiin. Kuka nyt söisi 10 kiloa kinkkua.

Tätä oli jotenkin stressitömämpää tehdä kuin jouluna, sillä ei tarvinnut murehtia, että pysyykö se kasassa ja saako siihen nyt kauniin sinappihunnun. Revin vain paistopussista isoja paloja tarjoiluvadille ja kaikki ylimääräinen, kuten luut ja rasva menivät suoraan roskiin. Aion tehdä ylijäämäkinkusta ainakin hernekeittoa, pizzaa, kinkkupiirakkaa ja munakasta. Tästä saa myös supermaukkaita gua baoja, kun maustaa kinkkua aasialaisittain tai täydellisen pastakastikkeen. Mutta juuri nyt haluan vain nauttia siitä, että saan hiipiä jääkaapille napostelemaan kinkkuani.

6 kommenttia:

 1. No juuri noin, että loput pakkaseen ja hyödynnetään muilla tavoin.

  VastaaPoista
 2. Hihii. Juuri samoja kommentteja olemme saaneet kahden ihmisen huusholissa kun olemme tavanneet ostaa ison kinkun. Yleensä 7-8 kiloa. Ei sitä tosiaan tarvitse ahtaa kaikkea joulun pyhinä vaan siitä saa monen monta ateriaa myöhemmin. Uusavuttomuutta ajattelua :-)

  VastaaPoista
 3. Just ollaan aateltu samaa, jos niitä nyt ees enää on missään.
  Ja kyllä mä söisin 10 kiloa kinkkua! Tai me, miehen kans kaksin. Eikä tekis häjyäkään. Joulun ykkösruoka on kinkku ja kinkun paras osa on nahka, jonka leikkaan heti pehmeän kuumana suikaleiksi ja sitten mikrottelen niitä vielä loppiaisenakin. 😂 Maailman parhaita snackseja!
  Täytyyhän sitä nyt persoonallisia mieltymyksiä olla!

  VastaaPoista
 4. Kyllähän sen isonkin kinkun saa tosiaan nopeasti hupenemaan erilaisiin ruokiin :)

  VastaaPoista
 5. Paistopussi! Ilmeisesti tulee hyvä lopputulos myös pussissa? Säästääkö pussi kinkkurasvapellin pesemiseltä? 😃

  VastaaPoista