perjantai 17. helmikuuta 2023

Metsäkeiton salaisuus


Tein alkusyksyllä ihanaa keittoa metsäretkellä, ja sen jälkeen olen yrittänyt tavoitella samoja makuja kotikeittiössä. Viime kerralla se ei onnistunut, eikä tälläkään kertaa ihan täysin, vaikka lähemmäs päästiin kyllä. Keiton kaveriksi halusin pehmoisia sämpylöitä, ja vain hetkeä myöhemmin oli arkiruoka valmiina.

Metsäkeitossa yritin tavoitella ranskalaisen bouillabaissen makuja, mutta nyt oli tarkoituksena tehdä siitä vielä vähän arkisempi versio. Jätin siis suosiolla katkaravut ja simpukat pois, eikä minulla ollut pakastimessa enää keittämääni rapulientä, joten yritin saavuttaa sitä makumaailmaa hummerifondilla. Olen tykästynyt tällaiseen tomaattiseen kalakeittoon, vaikka ei siinä perinteisessäkään ole mitään vikaa. 

Laitoin keittoon perunaa, porkkanaa, lanttua, tölkkitomaatteja, tomaattipyrettä, purjoa sekä lohta. Makua se sai hummerifondista, kasvisliemikuutiosta, pippurista, chilihiutaleista, limemehusta, rakuunasta ja persilijasta. Jossain vaiheessa keittoa maisteltuani tajusin, että olin unohtanut fenkolin, mutta en usko, että täydellistä makua olisi saavutettu silläkään. Ehkä siellä metsässä oli vain jotain taikaa. Kokeilin lisätä vielä kermaa pehmentääkseni makuja, ja sitten vain tyydyin kohtalooni - en saavuttaisi metsäkeiton makua.


Sämpylöistä puolestaan halusin sellaisia ihanan pehmoisia ja uunituoreita, kun tuntuu, että usein gluteenittomat sämpyläohjeet on täynnä kaiken maailman siemeniä ja ainakin viittä eri jauhoa. Nyt halusin vain yksinkertaiset arkisämpylät ja sitä nämä kyllä olivat. Tästä taitaa tulla luotto-ohjeeni, sillä nämä olivat herkullisia vielä seuraavanakin päivänä. Voit kokeilla porkkanaraasteen tilalle myös esimerkiksi juustoraastetta!

Gluteenittomat porkkanasämpylät

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 tl kuminan siemeniä
2 dl kaurahiutaleita
6 dl glut. jauhoseosta (Virtasalmi)
2 porkkanaa raastettuna
0,5 dl öljyä

Lämmitä vesi kuivahiivalle sopivaksi ja lisää hiiva veteen. Sekoita kaikki paitsi öljy vasta ihan lopuksi. Taikina on mukavan öljyinen, joten siitä saa muotoiltua 6-8 sämpylää pellille. Anna kohota. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Samaa mieltä Nadinen kanssa, ja jos sitä reseptia ei juuri sillä sekunnilla kirjoita ylös niin jonkinlaiselle tuotekehitysmatkalle usein päätyy.

    VastaaPoista
  2. Metsäkeitto. Siinä nimessäkin on jo taikaa. Voi, harmi kun et sitä saanut kirjoitettua. Mutta ehkä sen pitikin olla niin. Metsäkeitto säilyttää salaisuutensa. Muuten, sämpylätkin ovat houkuttelevia.

    VastaaPoista
  3. Lämpimät keitot kuuluu talveen minusta ja sen seurana aina herkullinen itse leivottu leipä.

    VastaaPoista