lauantai 9. joulukuuta 2023

Gluteenittomat leipätikut


Olen jo jonkin aikaa silmäillyt Virtasalmen viljatuotteen sivuilla reseptiä gluteenittomista leipätikuista. Nyt itsenäisyyspäiväksi päätin tehdä niitä ja niistähän tulikin oikein kiva lisä illan juustotarjottimelle!

Leipätikut sopii hyvin tarjoiltavaksi esimerkiksi dippivihannesten kanssa tai juurikin illanistujaisiin juustojen kera. Niitä kuitenkaan ei löydy gluteenittomana mistään, ja olen jo pitkään haaveillut tällaisista rouskuvista, hieman suolaisista naposteltavista. 

Taikina oli helppo tehdä, mutta vaikea käsitellä. Se murtui helposti kaulittaessa sekä siinä vaiheessa, kun yritti siirtää tikkuja pellille. Valmiiden leipätikkujen maku on kuitenkin niin herkullinen, että vähän kannattaa nähdä vaivaa. Voit kokeilla pinnalle myös oreganoa, unikonsiemeniä, paprikajauhetta tai valkosipulirouhetta. 

Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin kaurajauhoseosta, mutta itselläni sitä ei ollut, joten käytin Virtasalmen vaaleaa jauhoseosta. Se on nykyään luottojauhoni joka tilanteessa, ja sopi hyvin myös tähän taikinaan. Ja vinkkinä vielä, että jos leipätikkuja jää illanvietosta yli, niin ne toimii hyvin myös krutonkeina ruokaisassa salaatissa tai kasvissosekeitossa - pilkot ne vain pieniksi kuutioiksi. Nämä on helppo tehdä myös vegaanisesti!

Gluteenittomat leipätikut

2,5 dl Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta
75 g margariinia
1 pss kuivahiivaa
0,75 tl psylliumia
1 dl vettä
0,5 tl suolaa

Voiteluun kananmuna (vegaaniseen gluteenitonta kaurajuomaa)

Päälle sormisuolaa ja seesamin siemeniä

Sulata margariini sulaksi. Lämmitä vesi 42 asteiseksi, jotta hiiva herää. Sekoita vesi, hiiva ja psyllium margariinin kanssa ja anna turvota 5 minuuttia. Lisää nesteeseen jauhot ja vaivaa taikina käsin taikinapalloksi. Kauli taikinasta  jauhojen avulla suorakaiteen muotoinen levy. Suorista reunat veitsellä ja leikkaa levystä noin 1 cm levyisiä leipätikkuja. Siirrä valmiit tikut pellille, voitele munalla ja sirottele päälle seesaminsiemeniä sekä suolaa. Paista 225 asteessa noin 10-15 min. Säilytä leipätikut tiiviissä rasiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti