maanantai 18. joulukuuta 2023

Joulupöydän kaunein


Näin jouluviikolla ehtii vielä hyvin leipoa herkkuja aatoksi. Pullat ja kuivakakut on helppo valmistaa hyvissä ajoin kun ne voi pakastaa, mutta kaikille leivonnaisille pakastus ei sovi.

Joulun kahvipöytään sopii erityisen hyvin täyteläinen ja aromikas sacherkakku. Itse tosin en malttanut odottaa jouluun, vaan leivoin tätä jo itsenäisyyspäiväksi. Alkuperäinen resepti on äidiltä, mutta tällä kertaa muokkasin täytteitä hieman. Aprikoosimarmeladin lisäksi laitoin väliin suklaamoussea ja kostutin kakkupohjia Marsala-viinillä. En vain tiedä minne mousse hävisi, sillä leikatessa siitä ei näkynyt jälkeäkään.

Käytin valmista kakkumoussea ja ajattelin sen tekevän kauniin kerroksen kakun väliin. Leikatessa kerrosta ei kuitenkaan ollut havaittavissa, vaan se oli ikään kuin sulautunut kakkuun. Maullisesti ei mitään vikaa, mutta kuvittelin leikkauspinnan näyttävän erilaiselta.

Ei sillä kakun sisäisellä ulkonäöllä silti ole mitään väliä, sillä sain ensimmäistä kertaa sacheristani todella kauniin. Kerrankin suklaa ei jämähtänyt liian aikaisin ja kakusta tuli kauniin kiiltävä. Viimeistelin kakun erilaisilla suklaakonvehdeilla sekä syötävällä kultasuihkeella. 


Sacherkakku (gluteeniton)

Pohja:

125 g voita
125 g tummaa suklaata
2 dl tomusokeria
6 munaa
1 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmen)
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Täyte:

1 pss kakkumoussea + maitoa
2 prk aprikoosimarmeladia
kostutukseen Marsala -viiniä

Kuorrute:

200 g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa
2 rkl voita

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri sekä tumma kaakaojauhe keskenään. Sulata suklaa vesihauteessa. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vatkaa pehmennyt rasva sekä tomusokeri, lisää keltuaiset joukkoon yksitellen vatkaten.  Yhdistä keltuaisvaahtoon sulatettu suklaa, jauhoseos sekä valkuaisvaahto. Sekoita tasaiseksi ja kaada taikina korppujauhotetuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa 45-60 minuuttia. Kumoa pohja leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

Leikkaa pohja kolmeen osaan. Kostuta jokainen kerros ja laita marmeladia sekä suklaamoussea väliin. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa, lisää kerma ja kaada tasaisesti jäähtyneen kakun päälle. Koristele ja anna maustua viileässä yön yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti