lauantai 17. helmikuuta 2024

Durrasämpylät


Viime vuoden puolella Virtasalmen Viljatuotteelta tuli markkinoille uusi jauho. Durrajauhoseos sisältää täysjyvädurrajauhoa, perunajauhoa, tapiokatärkkelystä sekä psylliumia, ja lisäksi saatavilla on myös pelkkä täysjyvädurrajauho. Durraseos sopii kaikkiin kohotettaviin leivonnaisiin, kuten sämpylöihin ja täysjyvädurrajauho puolestaan sopii esimerkiksi flatbreadin tai tortillalettujen valmistukseen.

Kokeilin alkuvuodesta tehdä tuosta durrajauhoseoksesta sämpylöitä, mutta siitä tuli omaan makuuni hieman liian rapeat sämpylät. Tuoreiden sämpylöiden pitää olla pehmoisia ja muhevia, joten seuraavalla kerralla korvasin puolet jauhoista Virtasalmen vaalealla jauhoseoksella. Durrajauhoseoksen kerrottiin antavan taikinoihin vehnämäistä makua ja tuntua, ja se todellakin piti paikkansa. Ihan kuin taikinaan olisi tullut oikeaa, vehnämäistä sitkoa. Durrassa oli hämmästyttävän voimakas, jotenkin sellainen hapan ja juureva maku, ja se maku ei kyllä sopinut omaan suuhuni. Kun jauhot oli puoliksi korvattu toisella, niin maku ja koostumus oli parempi.

Nykyään teen itselleni vain 2,5 desin sämpylätaikinan, josta tulee neljä sämpylää. Gluteenittomat itsetehdyt leivät eivät ole kovin hyviä seuraavana pävänä, joten en viitsi tehdä niitä kovin montaa kerralla. Näitä on nopea leipoa, joten mielummin teen vähän ja usein. Itse en käyttäisi durrajauhiseosta makeisiin leivonnaisiin kuten pullaan, mutta churroja olisi kiva kokeilla. Tämä voisi toimia myös amerikkalaissa pannukakuissa ja pelkästä taysjyvädurrasta voisi joskus tulevaisuudessa kokeilla vaikkapa flatbreadia. 


Durrasämpylät 8kpl

4 dl vettä
1 pss hiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
0,25 dl öljyä
2 rkl pellavansiemeniä
2 tl kuminan siemeniä
3 dl vaaleaa jauhoseosta
2,5 dl durrajauhoseosta

Lämmitä vesi hiivalle sopivaksi (42astetta). Sekoita veteen hiiva ja sokeri, anna seoksen olla 5-10 minuuttia. Lisää suola, kumina ja siemenet sekä suurin osa jauhoista. Vaivaa hetki ja lisää öljy sekä loput jauhot. Muotoile pellille sämpylöiksi ja anna kohota 30 minuuttia. Paista 200 asteessa 20 minuuttia ja herkuttele tuoreena. 



*tämä ei ole maksettu mainos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti