sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

L - O - M - A




Minun ensimmäinen ja ainut kesälomaviikko alkaa olla lopuillaan. Jotenkin lomaa ja vapaa-aikaa osaa arvostaa ihan toisella tavalla, kuin ennen työelämää. Lomailu tuntui aivan ihanalta, vaikka minulla onkin sellainen taipumus, että suoritan lomaa. Mietin mitä kaikkea pitäisi ehtiä tekemään ja se itse lomailu jää sivuseikaksi. Tiistain jälkeen oli pakko luovuttaa, kun olin jo ihan loppu lomailusta. Päätin, että loppuviikon menen fiiliksen mukaan ja se oli tämän loman paras päätös. 

Viikon aikana piipahdin kotipuolessa, kävin haudalla kahdesti ja pääsin vihdoin Taistonkin kanssa haudalle asti. Suunnitelmissa oli mennä Suomenlinnaan viettämään kesäpäivää, mutta lopulta se aiheutti kuitenkin liikaa stressiä, joten jätin välistä. Sen sijaan menin leppoisalle kävelylle Kaivopuiston rantaan, otin eväsleipää ja kahvia mukaan, ja jälkiruoaksi nappasin Helsingin jäätelötehtaan kioskilta jättijäätelön! 









Loppuviikolla ystävä tuli kahdeksi yöksi majailemaan sohvalleni. Ensimmäisenä päivänä kävimme tutustumassa Munkkiniemen uimarantaan ja lopulta päädyimmekin kävellen Espooseen asti. En vieläkään tiedä miten siinä niin kävi, mutta voin sanoa, että retkikoira oli aika loppu tuon lenkin jälkeen. Mutta meillä oli hauskaa eikä ollut kiire minnekäään. Lenkin jälkeen teimme kotona hirviburgerit ja menimme syömään ne ulos talon pihalle. Loppuilta kului hömppäkomedioiden ja jutustelun parissa. Hän oli minulle aivan korvaamaton tuki miehen kuoltua, ja on sitä edelleen. Hän on ihminen, jonka kanssa on helppo ja välitön olla eikä meillä kovin helposti lopu jutunjuuret kesken. 

Toisena päivänä olimme rauhallisesti kotosalla ja teimme päivälliseksi vietnamilaisia kesärullia. Illalla suuntasimme Kivinokan kesäteatteriin, jossa esitettiin Viulunsoittaja katolla. Vaikka olen sen kerran aiemmin nähnyt miehen kanssa kaupunginteatterissa, niin enpä siitä oikein mitään muistanut. Esitys oli hyvä ja meille sattui hieno kesäilta. Oikeastaan koko lomaviikollani oli hyvät säät, mikä oli ihan kiva, ettei jäänyt lomailematta sateen vuoksi. 

Tänään on tämän loman ensimmäinen päivä, kun olen vain ollut. Nukuin pitkään, söin mansikoita aamiaiseksi ja pesin pyykkiä. Huomenna takaisin töihin!











tiistai 25. kesäkuuta 2024

Oman elämänsä malli

 

Jo useamman kesän suosikkiasu on ollut tämä vaaleanpunainen kukkahame ja valkoinen puuvillapaita. Tämä on niin ihana ja kesäinen yhdistelmä, ja monipuolinen, sillä lämpimällä ilmalla hihoista voi kääriä lyhyet ja vähän viileämmällä ne voi pitää pitkänä. 

Mielestäni kynähameet sopivat minulle parhaiten. Tykkään myös A-linjaisista kellohameista, mutta niiden muoto menee hukkaan istuessa. Kynähame puolestaam istuu aina hyvin vaikka ei kävelisikään. Yhdistin tähän asuun vaaleanpunaiset pitsitennarit, sillä minusta on tullut vanha. Tänä kesänä on nimittäin käynyt niin, että korkokengät ja avokkaat ovat jääneet täysin kaapin perälle, koska mukavuus vie voiton. Onneksi nykyään on myös ihan sallittua käyttää hameiden kanssa tossuja tai tennareita.



Olen miettinyt tätä asujen esittelyä, että miksi ihmiset sitä tekevät. Aika moni saattaa nuorena haaveilla mallin urasta, mutta nykyään jokainen on tavallaan oman elämänsä malli. Puhelimilla saa laadukkaita kuvia ja koko ajan ajaudutaan enemmän siihen suuntaan, että jokaisen keho on tärkeä ja hyvä juuri sellaisena kuin se on. Ei tarvitse tavoitella mallin vartaloa eikä uraa.

Itse ainakin saan valtavasti itseluottamusta onnistuneista kuvista. Tiedän jo näin aikuisiällä millaiset vaatteet sopivat minulle ja mitkä miellytävät silmääni. Tiedän millaisia kuvia haluan itsestäni ja myös toteutan niitä. En arkaile pyytää toiselta, että tuo ei ollut nyt ihan sitä mitä ajattelin. Näistäkin kuvista tuli mielestäni todella ihania ja kauniita kesäisessä Hangossa kultasäteen alla. 

Ihmisiä paljon myös puhututtaa Sheiniltä tai muualta vastaavasta nettikaupasta tilatut vaatteet. Itse tilaan silloin tällöin, enkä häpeile myöntää sitä. Tosiasia kuitenkin on, että minun tuloillani ei ole varaa liiemmin muuhun, enkä tiedä onko siinä eroa ostaako vaatteensa H&M:ltä vai Sheiniltä. Samalta suunnalta ne kuitenkin tulevat. Lisäksi plussakokoja löytyy kovin harvasta liikkeestä. Itse myöskin pidän vaatteeni hyvänä enkä käytä niitä vain yhtä tai kahta kertaa. Tästäkin asusta tuo paita on ollut minulla käytössä reilusti yli kymmennen vuotta ja hame useamman vuoden. Eli vaikka ostan pikamuotia, niin ei se tarkoita, että heitän vanhat vaatteeni aina pois. Ja olen aivan varma, että moni joka on pikamuotia vastaan, ostaa sitä silti salaa. 

Tai tiedätkö edes missä se sinun Guccin takki on tehty? 


Hame: SheinCurve
Paita: H&M
Kengät: Zalando/Anna Field

sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Juhannuspäivä


Jos juhannus meni jo menojaan, niin tekeekö joulu nyt tuloaan? No ei kai sentään.

Minulla ei ollut juhannukseksi mitään ihmeellistä suunnitteilla, paitsi juhannuspäivänä Maustetyttöjen keikka Löylyssä. Keikalle oli vapaa pääsy, joten eihän tällaista tilaisuutta voinut jättää käyttämättä. Ennen keikkaa oli hyvää aikaa kävellä pitkin Kaivopuiston rantaa, niin kuin meillä oli usein miehen kanssa tapana juhannuksena tehdä. Kävin hetken isutuskelemassa samalla laiturillakin, muttei se tuntunut yhtään samalta yksin. Meren kuohuja olen kyllä kaivannut ja yritin hengittää meri-ilmaa varastoon niin paljon kuin vain pystyin. 

Näin Mausetytöt livenä viime kesänä ensimmäistä kertaa ja tykästyin. Sen jälkeen lisäsin heidät soittolistalleni ja nämä livevedot ovat kyllä myös suosikkejani. Heidän esiintyminen on jotenkin niin rauhallista ja jalat maassa. Ei mitään liikaa, ei mitään ylimääräistä. Annetaan musiikin tehdä tehtävänsä. Maustetytöissä aina eniten minua on kiehtunut ne sanoitukset. Sellaista suomalaista melankoliaa, jossa kuitenkin on totuuden siemeniä siellä täällä kylvettynä. 

Oliko sinulla onnistunut juhannus?






torstai 20. kesäkuuta 2024

Englantilaiset teeleivät

 



Skonssit eli englantilaiset teeleivät yhdistetään usein perinteiseen brittiläiseen iltapäiväteehen. Sain viikonloppuna sylillisen raparperia kaverilta, enkä halunnut tehdä pelkkiä piirakoita. Sain ajatuksen skonsseista ja raparperihillokkeesta, ja tällä ajatuksella lähdin eteenpäin.

Tutkin muutamia skonssiohjeita ja yhdistelin niistä mieluisan. Olen joskus kaukana menneisyydessä kerran leiponut skonsseja, ja silloin käytin niihin piimää, joten halusin käyttää sitä nytkin. Mielestäni parhaat skonssit olen syönyt Brasserie Kämpin iltapäiväteellä, mutta niihin en löytänyt reseptiä mistään.

Tutkin myös suosikkikokkini Jamie Oliverin skonssiohjeita, ja nappasin sieltä mukaan kuivatut hedelmät. Olisin halunnut näihin skonsseihini korintteja sekä keltaisia rusinoita, mutta kun en löytänyt näitä jälkimmäisiä mistään lähikaupasta, niin päätin laittaa vain tavallisia rusinoita. Rouheutta skonsseihin hain mantelirouheella. Näiden olisi pitänyt kohota hieman enemmän, mutta onneksi se on vain ulkonäköasia.

Skonssit ovat ihana pieni hemmottelu, eikä niiden tekemiseen mene kauaa. Itse luonnehtisin näitä keksin ja muffinsin yhdistelmäksi. Skonssien kanssa tarjoillaan yleensä hilloa ja kermavaahtoa, mutta ne voi täyttää myös suolaisella täytteellä. Esimerkiksi katkarapuskagen tai kylmäsavulohimousse sopisivat herkullisesti näiden kanssa. Suolaisissa versioissa tosin jättäisin nuo kuivahedelmät pois.

Itse tein tällä kertaa inkivääri-raparkerihilloketta sekä vaniljaista mascarponevaahtoa. Mietin pitkään miten maustaisin raparperihillokkeeni, ettei tulisi aina käytettyä kanelia. Eteeni tupsahti inkiväärin yhdistäminen raparperin makupariksi ja se alkoi jotenkin kiehtoa mieltäni. En osannut maistella mielessäni, että miltä ne maistuisivst yhdessä, mutta löysin niin monta ohjetta, että ajattelin, ettei se voi olla täysin tuulesta temmattu idea.

Ja hillostahan tuli todella hyvää! Olin hieman varovainen inkiväärin kanssa, joten maku on aika mieto, mutta se kyllä tosiaankin sopi raparperin kaveriksi. Itselläni hillo jäi melko löysäksi, kun muuten siitä olisi mielestäni tullut aivan liian makeaa. Mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.



Gluteenittomat skonssit

4 dl Virtasalmen vaaleaa glut.jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 rkl sokeria
75 g voita
1,5 dl piimää
4 rkl rusinoita
4 rkl mantelirouhetta

Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, suola ja sokeri. Lisää jauhoseokseen kylmä voi ja nypi sormilla murumaiseksi seokseksi. Lisää piimä ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää rusinat ja mantelirouhe. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Painele 2–3 sentin paksuinen levy ja ota siitä muotilla pyörylöitä. Nosta skonssit leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele maidolla ja paista 225 asteessa noin 10-12 minuuttia. 

Inkivääri-raparperihilloke

raparperia
pala inkivääriä
vettä
hillosokeria

Kuori ja pilko raparperit kattilaan, raasta joukkoon kuorittu inkivääri. Lisää kattilan pohjalle hieman vettä, mutta ota huomioon, että raparpereista irtoaa nestettä. Keittele miedolla n.20 min ja lisää hillosokeria. Anna kiehua hetki ja maistele, lisää tarvittaessa hillosokeria.

Kuori hillon pinnalta vaahto pois. Anna hillon jäähtyä ja purkita puhtaisiin lasipurkkeihin. 

Mascarponevaahto

kuohukermaa
mascarponea
sokeria
vaniljasokeria
loraus sitruunamehua

Vaahdota kerma ja sekoita kaikki muut joukkoon. Maista ja mausta.


sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

Helsinkiä pakoon Hankoon






Tänä kesänä Helsingin Valkonauhayhdistyksen eli mummokerhon kesäretki vei meidät Hankoon ja Tammisaareen. Lähtökuopilla meinasi tulla hieman vaikeuksia vastaan, mutta ei se meitä lannistanut ja viimein pikkubussi käänsi nokkansa kohti Hankoa.

Menomatkalla pysähdyimme Tammisaaren kupeessa kahville, sillä Hangossa oli heti opas meitä odottamassa. Kiersimme bussilla Hankoa ristiin rastiin ja opas kertoi meille Hangon värikkäästä historiasta. Vuosilukuja tuli sillä mitalla, etten voi millään kaikkia muistaa, mutta paljon oli puhetta sodan aikaisista asioista, venäläisten valloituksesta ja Mannerheimista. Kävimme myös Mannerheimin Neljän tuulen tuvalla ja Vapaudenpatsaalla.

Sitten faktoja Hangosta, jotka jäivät mieleen. Hangossa on yli 7000 asukasta, joista 35% ovat yli 65 -vuotiaita. Kaupunki on rakennettu sataman ympärille, ja tällä hetkelläkin se on Suomen viidenneksi suurin tavarasatama. Sataman kautta kulki aikoinaan paljon siirtolaisia, ja on Hangossa toiminut myös kylpylä tai oikeastaan vesiparantola. Siellä paranneltiin niin ummetusta kuin gynegolosia vaivojakin. Raittiin meri-ilman jo itsessään uskottiin parantavan.









Opaskierroksen jälkeen meille oli varattu lounas Hangon Casinolta, ja lounaan nautittuamme oli aikaa kierrellä Hangon rannalla. Itse olisin voinut valokuvata Hangon läpikotaisin, sillä se oli täynnä toinen toistaan kauniimpia huviloita. Sää oli kuitenkin sen verran tuulinen, ettei kaupungilla viitsinyt ihan kauhean pitkään kävellä. Löysin Hangosta kuitenkin uuden lempipuuni. Kirkkaana hohtava kultasade oli kaunis näky, enkä ollut koskaan aiemmin nähnyt tällaista puuta.

Siellä rannalla seisoskellessani tuli hyvin elävästi mieleen Hailuodon reissumme miehen kanssa. Meri tuoksui samalle kuin silloin ja tuuli tuntui kasvoilla samalta. Rakastan merta, sen kauneutta ja armottomuutta. Oli se sitten etelässä tai pohjoisessa.

Hangosta lähdettyämme pysähdyimme Tammisaaressa. Siellä oli vähintään yhtä kaunista ja yhtä tuulista kuin Hangossa. Tammisaaressa kohteenamme oli taidemuseo Chappe, jonka jälkeen oli vapaata oleskelua rannalla. Paluumatkalla pysähdyimme vielä samassa kahvipaikassa kuin tullessa ja sitten olikin taas aika suunnata kotiin. Oli taas kerran ihan mahtava päivä - kaikista vastoinkäymisistä huolimatta! Rakastan tätä meidän mummoporukkaa.