tiistai 27. kesäkuuta 2023

Puistojen luvattu maa



Vierailin kesäkuun puolivälissä ihanan merellisessä Kotkassa. Lähdin mukaan Helsingin Valkonauhayhdistyksen kesäretkelle ja sehän olikin oikein mukava kesäpäivä!

Pikkubussi starttasi Helsingin keskustasta aamu yhdeksältä, ja vei meidät suoraan Kotkaan. Päivän ohjelma oli jo ennakkoon tiedossa, ja voisiko retki paremmin alkaa kuin pullakahveilla. Kahvien jälkeen meille oli varattu opas. Oli aika erilaista tutustua uuteen kaupunkiin oppaan kanssa kuin yksikseen. Sai kuulla hauskaa nippelitietoa ja pystyi kyselemään, jos tuli jotain mieleen.

Ensin kävelimme oppaan kanssa Sapokan puistossa, ja Kotka tuntuikin olevan oikein puistojen luvattu maa. Nimi sapokka tulee venäjän kielisestä sanasta, joka tarkoittaa saapasta. Puiston keskelllä oli saappaan mallinen vesialue, ja vesielementtejä oli puistossa muuallakin. Itseäni erityisesti kiehtoi 20 metrinen vesiputous. 









Puistokierroksen jälkeen jatkoimme bussilla kaupungin ympäri, ja opas oli vielä tässä kohtaa mukanamme. Kiersimme mm. Juha Vainion kadun, Pionipuiston sekä Katariinan meripuiston. Kierroksen aikana opas kertoi esimerkiksi kuinka entisellä poliisiasemalla ollut viimeinen "asiakas" sai putkayön jälkeen diplomin, voileivän sekä kylmän oluen tai kuinka aikoinaan savolaiset olivat lähdössä Kotkan sataman kautta Amerikkaan töihin, mutta päätyivätkin Kotkaan tehdastyöhön. Näin Kotkan yksi lempinimistä onkin kuulemma savolaisten Amerikka. Rakastan juuri tällaista nippelitietoa!

Bussikierroksen jälkeen menimme merikeskus Vellamoon lounaalle sekä saimme opastetun kierroksen merimuseossa. Tämä osuus kiinnosti itseäni vähiten, joten livistin kierroksen loppupuolella museokauppaan, jotta ehtisin lähettää papalle postikortin ennen kuin bussi jatkaa matkaansa.

Päivän viimeinen kohde oli Langinkosken keisarillinen kalastusmaja, joka olikin odotettua mielenkiintoisempi. Ennakkotietojen mukaan viimeinen kohde ei olisi esteetön, mutta onnekseni opastettu kierros tapahtuikin ulkona eikä rakennuksen sisällä. Keisarillisen kalastusmajan ympäristöön liittyi valtavasti mielenkiintoista historiaa siitä, kuinka munkit olivat siellä joskus kalastelleet ja sitten keisari Aleksanteri III:s oli halunnut rakentaa sinne kalastusmajan. Majassa ei kuitenkaan yövytty, vaan keisari ja keisarinna yöpyivät hienolla aluksellaan, jonka nimeä en nyt muista.

Langinkosken opastuksen jälkeen oli vielä iltapäiväkahvien aika, jonka jälkeen bussi vei meidät takaisin Helsinkiin. Kotka oli valtavan kaunis ja paljon jäi vielä tutkimatta, joten enköhän palaa sinne vielä. Kiitos Valkonauhayhdistykselle kesäretkestä, mihin suuntaammekaan ensi kesänä?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti