torstai 20. kesäkuuta 2024

Englantilaiset teeleivät

 



Skonssit eli englantilaiset teeleivät yhdistetään usein perinteiseen brittiläiseen iltapäiväteehen. Sain viikonloppuna sylillisen raparperia kaverilta, enkä halunnut tehdä pelkkiä piirakoita. Sain ajatuksen skonsseista ja raparperihillokkeesta, ja tällä ajatuksella lähdin eteenpäin.

Tutkin muutamia skonssiohjeita ja yhdistelin niistä mieluisan. Olen joskus kaukana menneisyydessä kerran leiponut skonsseja, ja silloin käytin niihin piimää, joten halusin käyttää sitä nytkin. Mielestäni parhaat skonssit olen syönyt Brasserie Kämpin iltapäiväteellä, mutta niihin en löytänyt reseptiä mistään.

Tutkin myös suosikkikokkini Jamie Oliverin skonssiohjeita, ja nappasin sieltä mukaan kuivatut hedelmät. Olisin halunnut näihin skonsseihini korintteja sekä keltaisia rusinoita, mutta kun en löytänyt näitä jälkimmäisiä mistään lähikaupasta, niin päätin laittaa vain tavallisia rusinoita. Rouheutta skonsseihin hain mantelirouheella. Näiden olisi pitänyt kohota hieman enemmän, mutta onneksi se on vain ulkonäköasia.

Skonssit ovat ihana pieni hemmottelu, eikä niiden tekemiseen mene kauaa. Itse luonnehtisin näitä keksin ja muffinsin yhdistelmäksi. Skonssien kanssa tarjoillaan yleensä hilloa ja kermavaahtoa, mutta ne voi täyttää myös suolaisella täytteellä. Esimerkiksi katkarapuskagen tai kylmäsavulohimousse sopisivat herkullisesti näiden kanssa. Suolaisissa versioissa tosin jättäisin nuo kuivahedelmät pois.

Itse tein tällä kertaa inkivääri-raparkerihilloketta sekä vaniljaista mascarponevaahtoa. Mietin pitkään miten maustaisin raparperihillokkeeni, ettei tulisi aina käytettyä kanelia. Eteeni tupsahti inkiväärin yhdistäminen raparperin makupariksi ja se alkoi jotenkin kiehtoa mieltäni. En osannut maistella mielessäni, että miltä ne maistuisivst yhdessä, mutta löysin niin monta ohjetta, että ajattelin, ettei se voi olla täysin tuulesta temmattu idea.

Ja hillostahan tuli todella hyvää! Olin hieman varovainen inkiväärin kanssa, joten maku on aika mieto, mutta se kyllä tosiaankin sopi raparperin kaveriksi. Itselläni hillo jäi melko löysäksi, kun muuten siitä olisi mielestäni tullut aivan liian makeaa. Mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.



Gluteenittomat skonssit

4 dl Virtasalmen vaaleaa glut.jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 rkl sokeria
75 g voita
1,5 dl piimää
4 rkl rusinoita
4 rkl mantelirouhetta

Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, suola ja sokeri. Lisää jauhoseokseen kylmä voi ja nypi sormilla murumaiseksi seokseksi. Lisää piimä ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää rusinat ja mantelirouhe. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Painele 2–3 sentin paksuinen levy ja ota siitä muotilla pyörylöitä. Nosta skonssit leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele maidolla ja paista 225 asteessa noin 10-12 minuuttia. 

Inkivääri-raparperihilloke

raparperia
pala inkivääriä
vettä
hillosokeria

Kuori ja pilko raparperit kattilaan, raasta joukkoon kuorittu inkivääri. Lisää kattilan pohjalle hieman vettä, mutta ota huomioon, että raparpereista irtoaa nestettä. Keittele miedolla n.20 min ja lisää hillosokeria. Anna kiehua hetki ja maistele, lisää tarvittaessa hillosokeria.

Kuori hillon pinnalta vaahto pois. Anna hillon jäähtyä ja purkita puhtaisiin lasipurkkeihin. 

Mascarponevaahto

kuohukermaa
mascarponea
sokeria
vaniljasokeria
loraus sitruunamehua

Vaahdota kerma ja sekoita kaikki muut joukkoon. Maista ja mausta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti