sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Voikana


Anoppi ja appiukon puolikas kävivät tänään pitkästä aikaa syömässä. Päätimme tehdä bravuuriateriamme eli sunnuntain päivällinen intialaisittain. Tarjolla oli pehmeän mausteinen, tomaattipohjainen butter chicken riisin kera ja lisukkeeksi dalia, naan-leipää, mangolassia sekä kammottavan pahaa mangochutneyta. Kyllä, se oli suoraan purkista ja se oli pahaa.

Butter chicken on helppo, joskin työläs ruoka. Kanan koipireisiä marinoidaan jogurttimarinadissa 4-5 tuntia, mieluiten kuitenkin yön yli. Marinadi valmistuu käden käänteessä sekoittamalla yhteen turkkilaista jogurttia, valkosipulia, chiliä, raastettua inkivääriä, limemehua, paprikajauhetta, suolaa, öljyä sekä garam masala -mausteseosta. Kanoista suosittelen ottamaan nahan pois, niin liha maustuu paremmin. Marinoituneista kanoista kannattaa pyyhkiä enimmät marinadit pois, jonka jälkeen ne paistetaan uunissa kypsiksi. Tällä välin voi esimerkiksi kattaa pöydän ja imuroida.

Kun koivet ovat jäähtymässä, valmista kastike. Valitse sauvasekoittimen kestävä kulho ja lisää sinne paseerattua tomattia, kuorittu sipuli, valkosipulia, raastettua inkivääriä (se ei murskaudu sauvasekoittimella), kanelia ja suolaa. Vedä se tasaiseksi sauvasekoittimella ja keitä hiljalleen kastiketta kasaan. Lisää joukkoon 8 ruokalusikallista voita (kyllä, kahdeksan ruokalusikallista), vähän kermaa, hunajaa ja tarkista maku. Kanat voi lisätä jokkoon heti, kun näpit kestävät niiden repimisen. Mitä kauemmin keität, sitä parempi.

Dal on intialainen linssimuhennos ja itse pidän siitä kovasti. Miehen mielestä se on aina jotenkin vetisen makuista, mutta nyt kun tein sen ilman reseptiä - kas, se maistui hänellekin. Luota siis vaistoosi. Tähän voit käyttää minkä värisiä linssejä tahansa, tänään käytin punaisia linssejä ja mustia beluga-linssejä. Punaiset menevät enemmän mössöksi kun taas mustat luovat purutuntumaa. Huuhtelin linssit siivilässä ja maustoin keitinveden tomaattipyreellä, garam masalalla sekä juustokuminalla. Vettä joutuu välillä lisäilemään, sillä linssit imevät melkoisesti. Myöhemmin laitoin joukkoon hieman hunajaa, chiliä, suolaa, kermaa ja vähän lisää garam maslaa. Sitten vain haudutin niin pitkään, että linssit olivat sopivan kypsiä ja koostumus lähemäpä mössöä kuin vetistä. Tämä dal oli anopinkin mieleen.

Mangolassi on joidenkin mittapuulla jälkiruoka, mutta omasta mielestäni se sopii aterian kaveriksi. Varsinkin jos on jotain tulista tarjolla, lassi viilentää mukavasti. Sen valmistat helposti sekoittamalla turkkilaista jogurttia ja mangososetta. Koostumuksesta saat juotavan ohentamalla sitä maidolla. Ta-daa! Ei tarvita sokeria eikä muitakaan niksejä. 

Niin ja se naan-leipä. No se oli paketista.

1 kommentti:

  1. Nyt on sinutkin blogi lisätty lukulistaan. Tulee säännöllisemmin stalkattua teidän tekemisiänne tätä kautta. ;)

    VastaaPoista