torstai 14. syyskuuta 2017

Syksyyn sopiva


Olen todella ilahtunut, että Maku -lehti on selkeästi petrannut viime aikoina. Nyt sieltä löytyy taas kiinnostavia ohjeita ja hyviä vinkkejä. Tässä taannoin kaipasin jotain uudenlaista piirakkaohjetta, sillä aina tulee tehtyä vain perinteistä kinkkupiirakkaa. Suolainen piirakka on välillä ihan kivaa vaihtelua arkiruokapöytään, mutta aina ei kinkku kiinnosta. Uusimmassa Maku -lehdessä kuitenkin oli resepti, joka sopi minunkin suuhuni.

Kyseessä on siis syksyyn sopiva sadonkorjuuhenkinen punajuuripiirakka. Tein tällä kertaa ohjeen mukaan, tai mitä nyt jätin sipulin pois, mutta olisi pitänyt tajuta muokata reseptiä muutenkin. En ole kovin suuri sulaneen juuston ystävä, joten tämä piirakka oli aivan liian juustoinen minun makuuni. Pohja ja punajuuret olivat maistuvia, täyte vaatii hieman viilausta. 
Pohja oli superhelppo ja tykkäsin siitä, että siinä oli käytetty myös ruisjauhoja eikä vain ainaista vehnää. Siinä siis sekoitettiin keskenään kaksi desiä ruisjauhoja, desi vehnäjauhoja, puolikas teelusikallinen suolaa ja yksi teelusikallinen leivinjauhetta. Joukkoon lisättiin 250 grammaa maitorahkaa ja viisi ruokalusikallista öljyä. Taikina paineltiin voideltuun ja jauhotettuun piirakkavuokaan kostutetuin käsin. 

Seuraavaksi kannattaa kuoria ja keittää neljä punajuurta kypsähköksi. Täytteeksi sekoitetaan 300 grammaa smetanaa (tai 200 grammaa smetanaa ja 1 desi kermaa niin kuin minä tein), 150 grammaa juustoraastetta, 200 grammaa fetajuustoa, pippuria, suolaa sekä meiramia. Alkuperäisen ohjeen mukaan tähän kuuluisi siis vielä kuullotettu sipuli sekä valkosipuli, ja punajuuren naatteja tai babypinaattia. Jostain kumman syystä jätin nämä pois. 

Täyte kaadetaan pohjan päälle ja täytteen pinnalle asetellaan siivutetut punajuuret. Punajuurien pinnalle ripotellaan hieman suolaa ja öljyä, jonka jälkeen piirakkaa paistetaan 200 asteessa puolisen tuntia. Tosiaan hyvä ohje juuston ystäville, mutta itse en ihastunut.

Joskus minäkin epäonnistun. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti