torstai 31. tammikuuta 2019

Juhla-aamiainen




Tiesittekö, että tänään on juhlapäivä? Tai ainakin minun mielestä tämän pitäisi olla ihan kalenteriin merkitty, valtakunnallinen juhlapyhä. Tänään nimittäin loppuu vuoden ankein, pimein, kammottavin ja tylsin tammikuu. Inhoan tammikuuta yli kaiken, joten todellakin juhlistan sen loppumista. Tänään päivän juhlallisuuksiin kuului mahtava aamiainen, eli minimunakkaita muffinivuoassa ja aivan täydellisiä terveysmuffinsseja! 

Olen kyllä ylpeä itsestäni, sillä olen pysynyt jo kuukauden aloittamallani polulla eli herkuttomuuden tuolla puolen. Tammikuun aikana söin herkkuja vain kahdesti - palan mutakakkua ja yhden kanelipullan. Olen päättäväisesti valinnut parempia vaihtoehtoja, asettamatta kuitenkaan mitään ehdottomuuksia. Lempi tv-kokkini Jamie Oliver on kokkaillut ohjelmissaan useasti terveellisiä ja herkullisia aamiaismuffinsseja, ja joku päivä aloin niitä himoitsemaan. Aamiaisten puurot ja keitetyt kanamunat kun alkavat pursua jo korvista, niin piti keksiä jotain uutta ja maittavaa. Samalla halusin myös kokeilla voiko terveellinen leivonnainen olla hyvää ja jälleen kerran yllätyin - ilman sokeriakin voi syödä herkkuja.




Nämä terveelliset aamiaismuffinsit sopivat myös välipalaksi tai osaksi herkullista viikonloppubrunssia. Terveellisiä näistä minun mielestäni tekee se, kun ei tarvita vehnää tai lisättyä sokeria. Jonkun toisen mielestä varmaan nämäkin on huono valinta, mutta minusta näissä on paljon hyvää. Saat kuitua hiutaleista, hyviä rasvoja pähkinöistä, marjojen vitamiineja sekä proteiinia jogurtista, unohtamatta kuitenkaan pehmeää koostumusta ja täyteläistä makuelämystä. Makuaistikokemusta voit muutella lisäämällä lempimausteitasi ja täytteitäkin voi vaihdella fiiliksen mukaan. Joukkoon sopii marjojen lisäksi vaikkapa omena, päärynä, puolukat tai raparperi.

Aamiasmuffinsit

1 banaani
1 muna
3 dl kaurahiutaleita
0,5 dl mantelimaitoa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 dl turkkilaista jogurttia
rouhittuja pähkinöitä
pakastemarjoja

Pinnalle pähkinärouhetta

Muussaa banaani ja vatkaa muna joukkoon. Lisää kaikki loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina 12 muffinivuokaan ja paista 175 asteessa 30 minuuttia.





Minusta aamiaispöydässä pitää olla aina myös jotain suolaista. Vaikka muffinsit olivatkin melko tuhteja ja toimivat hieman puuron korvikkeena, halusin kuitenkin myös munakasta. Tällä kertaa tosin tein munakkaat uunissa, muffinipellillä. Näin niistäkin tuli ikäänkuin pieniä muffinseja teeman mukaisesti! 

Öljysin silikonisen muffinipellin ja rikoin aina yhtä koloa kohden yhden munan. Rikoin haarukan avulla keltuaisen rakennetta hieman sen suurempia vatkaamatta. Lisäsin keskelle pekoninpaloja, aurinkokuivattua tomaattia sekä pinnalle mustapippuria ja juustoraastetta. Paistoin näitä n. 10 minuuttia 225 asteessa.

Tällä kertaa pekoni olikin aivan uusi tuttavuus, sillä testasimme ensimmäistä kertaa kanapekonia. Olin hyvin, hyvin epäileväinen sen suhteen, mutta se kuitenkin vaikutti kevyemmältä vaihtoehdolta. Paistoin sen ensin pannulla rapeaksi, ja pilkoin sitten vasta munien joukkoon. Maku oli kyllä miellyttävä, eikä läheskään niin suolainen kuin normipekoni, mutta koostumus oli oudon sitkeä. Vaikka pekoni rapsahti ihanasti paistamisen jälkeen, niin silti se jäi jotenkin sitkeänä pyörimään suuhun. Sangen omituista, mutta ehkä tätä voi testata vielä uudemman kerran.

Miltä sinun tammikuun päätösjuhla näytti tänään? :)


4 kommenttia:

  1. Mulla on ollut mielessä joidenkin vastaavien tekeminen, mutta en toteutusasteelle saakka ole päässyt; näitä ohjeita on kyllä pakko testata :)

    VastaaPoista
  2. Munakas, broiler sekä kesäkurpitsamuffarit on meillä SE juttu. Tuota reseptiä pitää testata minkä jaoit :)

    VastaaPoista
  3. Olipas herkullisen näköisiä muffinseja! Näitä on pakko kokeilla!

    VastaaPoista
  4. Ihania herkkuja, nämä menee kyllä molemmat testiin!

    VastaaPoista