sunnuntai 1. joulukuuta 2019

Rouheiset piparit


Puoliksi epäonnisen pikkuleipäepisodin jälkeen oli pakko testata joulupiparitkin. Niitä kokeilin äidin kanssa, jotta hän voi sitten kertoa miten mahdollinen katastrofitilanne pelastetaan. Aloitimme äidin pipariohjeella, vaikka mummun resepti onkin suosikkini. Se on kuitenkin jo itsessään vaikeampi käsitellä, niin en halunnut ottaa riskiä, että gluteeniton jauho tekisi siitä täysin mahdottoman.

Tein niin kuin muulloinkin, että vaihdoin vain vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Äidillä oli eri jauhoseosta kuin minulla yleensä, ja se olikin hieman rouheisempaa. Tämäkin aiheutti hieman lisäjännitystä jo ennestään jännittyneeseen tilanteeseen, mutta varmoin ottein kävimme taikinan tekoon eikä siinä tullut sen suurempia pulmia vastaan. Vahingosta viisastuneena tosin teimme nyt vain puolikkaan taikinan, taikina yöksi viileään ja mielenkiinnolla odottamaan kuinka meidän käy.

Gluteenittomat piparkakut

250 g voita
2 1/4 dl sokeria
3/4 dl siirappia
2 rkl piparkakkumaustetta
1 muna
6(-8) dl gluteenitonta jauhoseosta
1½ tl soodaa

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Sulata joukkoon voi ja anna seoksen jäähtyä. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten. Sekoita joukkoon jauhosoodaseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan seistä kylmässä yön yli. Paista pipareita 200 asteessa n.8 minuuttia.


Aamulla taikina oli jähmettynyt aivan kuten asiaan kuuluu, mutta leipoessa huomasi eron. Taikina tuntui ja maistui tavallista rasvaisemmalta. Paistoin koepiparit, jonka jälkeen äiti neuvoi lisäämään jauhoja. Taikinaa veivatessa ja kaulitessa se imikin vielä aika hyvän määrän jauhoja, joten voisin veikata, että tekovaiheessa taikinaan kannattaa lisätä jo 1-2 desiä. Seuraava paistoerä oli jo lähempänä totuutta, ja aivan viime metreillä siitä tuli viimein halutunlaista ja makukin alkoi olla kohdillaan.

Pipareita täytyy tehdä vielä uudestaan, sillä nuo ensimmäiset on jo melkein syöty. Eri jauhoseos ei aiheuttanut ongelmia, mutta pipareista ei tullut niin sileitä kuin normaalisti. Rouheinen jauho toi luonnollisesti pipareihin rouheisuutta, mutta en nyt tiedä haittaako se. Nyt kuitenkin tiedän niiden onnistuvan, joten uskallan kokeilla mummun ohjeella. Sillä kun tulee parhaat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti