maanantai 1. kesäkuuta 2020

Kahden raparperin piirakka


Raparperikausi on taas täällä ja olen siitä enemmän kuin innoissani. Appiukon pihalta löytyy makoisa raparperipuska, josta saan onneksi aina oman osani. Kuusi purkkia hilloa on jo jääkaapissa, mutta eihän se riitä mihinkään. Teen ilmeisesti liian hyvää raparperihilloa, sillä sain pitkin kevättä tilauksia vähän sieltä sun täältä. Tänään sain toisen, huomattavasti ensimmäistä isomman raparperilahjoituksen ja ihan ensitöikseni leivoin piirakan, sillä olin kai viimeksi jotenkin niin hilloamisen lumoissa, että unohdin raparperin taipuvan vaikka mihin. Ja mikäpä nyt olisi kesäisempi herkku kuin uunituore raparperipiirakka.


On olemassa monia herkullisia raparperipiirakoita, mutta tämä viime kesänä kehittelemäni variaatio on ehdoton suosikkini. Kutsun sitä kahden raparperin piirakaksi, sillä siihen tulee sekä tuoretta raparperia että keittämääni raparperihilloa. Hilloa varten tarvitset vain muovikassillisen raparperia, kanelia, hillosokeria sekä lasipurkkeja. Raparperit kuoritaan ja pilkotaan isoon (5l) kattilaan. Mukaan lisätään 2-3 desiä vettä ja annetaan raparperien kiehua hiljalleen mössöksi, mutta pinnalle kertyvää vaahtoa kannattaa kuoria pois aina ennen sekoittamista. Lopuksi joukkoon lisätään 4-5 desiä hillosokeria sekä pari teelusikallista kanelia. Sitten vain keitellään kymmenisen minuuttia ja purkitetaan kuumennettuihin, steriloituihin purkkeihin. Tämä hillo jää aina hieman löysäksi kun en halua siitä liian äkkimakeaa, mutta eipä se koostumus käyttöä haittaa.

Piirakkaan käytän nykyään melkeinpä aina valmiita pakastepohjia, sillä ne vain ovat niin helppoja. Gluteeniton murotaikinapohja käy tähän piirakkaan mainiosti ja sen lisäksi tarvitset vain munan, yhden raparperin varren kuorittuna ja pilkottuna sekä yhden kermaviilin, rahkan tai kerman. Sekoita muna, kermaviili, puoli desiä sokeria ja reipas puoli purkkia hilloa. Ripottele raparperinpalat pohjan päälle ja kaada täyte. Paista 175 asteessa n. 40 minuuttia. Eikö olekin kerrassaan täydellinen piirakka?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti