keskiviikko 18. marraskuuta 2020

Appelsiininauha


En ole ikinä ihan ymmärtänyt niitä neilikoin koristeltuja kokonaisia appelsiineja, mutta päätin lähestyä asiaa toisesta kulmasta. Kuivatut appelsiinit ovat hivelleet sisäistä jouluttajaani jo koko syksyn ja nyt viimein oli aikaa kokeilla niitä. 

Aikaa näiden kanssa tosiaan tarvitsikin, sillä kuivattamiseen meni lähemmäs kuusi tuntia. Leikkasin appelsiinit mahdollisimman ohuisi viipaleiksi, mutta kuitenkin niin, ettei ne ole aivan paperisen ohuita. Levitin siivut leivinpaperin päälle ja laitoin ne 75 asteiseen uuniin kuivumaan. Uunin luukun väliin kannattaa laittaa esimerkiksi ruokalusikka, jolloin kosteus pääsee ulos ja kuivuminen tehostuu. Käänsin appelsiinin viipaleet toisin päin kolmen tunnin kohdalla ja lopuksi käänsin vielä uunipellin toisin päin, eli etureunan taakse. 


Kun otin ne uunista ulos, siirsin viipaleet vielä yöksi ritilän päälle. En tiedä onko näistä edes mahdollista saada täydellisen kuivia, kun appelsiini on niin mehukas, mutta tämän kuivempia en ainakaan itse niistä saanut. 

Seuraavana päivänä pujottelin viipaleita neulan ja langan avulla nauhaksi kanelitankojen sekä tähtianisten kera. Laitoin yhteen nauhaan allekkain viisi appelsiinin siivua ja niiden jokaisen väliin mausteita. Kädenkäänteessä oli valmiina ihanan rustiikkinen koriste vaikkapa kuuseen ja samassa paketissa joulun mahtavain tuoksupaletti. Itse ajattelin hyödyntää näitä kuivattuja appelssiineja vielä ainakin joulukortteihin, mutta palaan siihen kun sen aika on. Mitäs tykkäätte tästä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti