Ensi viikolla koittaa kevään juhlista se ensimmäinen eli pääsiäinen. Se on joulun ohella leipomisen kulta-aikaa, kun ihanan rahkaisat sekä raikkaan sitruksiset leivonnaiset valloittavat keittiön - ainakin meillä. Rahkapulla on yksi ehdoton suosikkini eikä niitä tule oikein muulloin leivottua kuin pääsiäisenä. Ehkä juuri siksi ne ovat niin herkullisia, kun ne eivät kuulu joka viikkoiseen tarjontaan.
Perinteisemmin rahkapullat tehdään yksittäin, mutta itse pidän eniten vuokaversiosta. Silloin nimittäin saa enemmän täytettä joka suupalalle, sillä täytehän tässä on se juttu. Pyöreään piirakkavuokaan tarvitset yhden Fazerin gluteenittoman pullataikinan tai 2,5 desin itsetehdyn taikinan. Pellilliseen sanoisin, että tarvitsee kaksi valmistaikinapakettia tai 5 desin omatekoisen. Taikina painellaan tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille, ja sekoitetaan täyte - 500 grammaa maitorahkaa, yhden sitruunan mehu, 2 desiä kermaa, 2 munaa, 1,5 desiä sokeria sekä 2 teelusikallista vaniljasokeria. Täyte kaadetaan pohjan päälle niin, ettei reunat peity ja reunat voidellaan munalla. Ennen täytettä voi pohjan päälle ripotella rusinoita, mutta kaikki eivät niistä pidä, joten ne voi aivan hyvin jättää poiskin. Piirakkaa paistetaan 200-225 asteessa n.20 minuuttia, ja vaikka keskusta huojuu kun sen ottaa uunista, niin älä huoli, jäähtyessään se kyllä asettuu. Rahkapullia on suositeltavaa säilyttää jääkaapissa ja niin se on mielestäni myös parhaimman makuista.
Käytin taikinana Fazerin gluteenitonta pakastepullataikinaa, sillä se yksinkertaisesti vain on aivan törkeän hyvää. Muistan kun itse aloitin gluteenittomuuden ja ihmettelin, kun jotkut kehuivat gluteenitonta pullaa. Ajattelin, että eikö kukaan ole ikinä saanut kunnollista pullaa, vai missä on vika, kun eihän gluteenitonta pullaa voinut verrata oikeaan vehnäseen. Myöhemmin olen ajatellut asiaa ja tajunnut, että ei saa vertailla. Tästä Fazerin taikinasta saa todella hyvän gluteenittoman leivonnaisen, mutta sitä ei missään nimessä pidä verrata pullaan. Vähän sama asia kuin ei mielestäni lihan korvikkeista tulisi puhua lihan makuisina, kun ei ne sitä ole. Lihapullat lihapullana ja kasvispullat kasvispullina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti