maanantai 15. maaliskuuta 2021

Mitä Jamie Oliver tekisi?



 Voisin pitää illalliskutsut vaikka joka viikonloppu, jotta saisin kokata intohimolla, kattaa kauniisti ja nauttia ihmisten seurasta. Eilen saimme pitkästä aikaa illallisvieraita ja se oli niin luksusta tällaisena aikana. Joskus tämä kaksin kotona oleminen kun käy vähän tylsäksi ja juuri silloin illalliskutsut on täydellinen idea!

Alunperin ajatuksena oli tehdä itse gluteenitonta tuorepastaa, mutta aloimmekin loppuviikolla järjestelemään kotia uuteen uskoon, niin ei lopulta riittänyt enää puhti pastan pyöritykseen. Tuorepastaa kuitenkin oli, joskin kaupasta ostettua, ja sen kanssa tarjoilin ratatouillea. Lisäksi pöydästä löytyi eräänlainen surf 'n' turf eli naudan sisäfilepihviä sekä jättikatkaravun pyrstöjä. Sinänsä hassu kokonaisuus, että pasta ja ratatouille menevät tuonne Italian ja Ranskan suuntaan, kun taas surf 'n' turf chileineen ja muine mausteineen kääntyy Aasiaan päin. Mutta ei kai kaiken tarvitse olla aina niin suoraviivaista, sillä hyvin kaikki toimi sopusoinnussa keskenään.



En ole ikinä ennen kokannut ratatouillea saatika sitten munakoisoa, mutta juuri tuo ruoka keräsi erityiskehuja, joten taisin onnistua. Ohjettakin katsoin, mutta lopulta tein vain niin kuin hyvältä tuntui. Mietin miten Jamie Oliver tekisi ja hetken aikaa olin oman elämäni Jamie. Siellä se heilui pääni sisällä, ja puhui isoeleisesti käsillään - "beautiful, beautiful and tasty food!"

Käytin ratatouilleen kaksi sipulia, kesäkurpitsan, munakoison sekä punaisen ja keltaisen paprikan. Leikkasin kaikki aika reiluiksi kuutioiksi, ettei koko pata olisi ihan yhtä mössöä. Paistoin ensin vihanneksia uunissa grillivastuksen alla, jotta saisin niihin vähän paahteista makua.  Laitoin vihanneksiin oliiviöljyä, suolaa, tuoretta timjamia, mustapippuria sekä hunajaa. Sekoitin hyvin, kaadoin uunipellille ja paahdoin 200 asteessa grillivastuksen alla n. 20 minuuttia. Seuraavaksi tein ratatouillen tomaattipohjan eli kuullotin padan pohjalla pieneksi kuutioitua sipulia ja valkosipulia sekä mausteita - timjamia, oreganoa, rouhittua mustapippuria ja sokeria. Kun se näytti hyvältä, kaadoin joukkoon kolme tölkillistä kokonaisia, kuorittuja tomaatteja, vähän vettä, suolaa ja tilkan balsamicoa. Annoin sen hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin tunnin ennen kuin lisäsin paahdetut vihannekset ja sitten vihannesten kanssa hauduttelin vielä toisen tunnin. Aivan loppuvaiheessa tarkistin maun, ja lisäsin ratatouilleen vielä oliiveja, kevätsipulia sekä tuoretta basilikaa. 





Kun ratatouille pärjäsi itsekseen, niin pääsin keskittymään surf 'n' turf -osioon. Olin laittanut ravut edellisenä iltana marinadiin, joten ne oli helppo vain paistaa pannulla ja pirskotella vähän tuoretta limeä päälle. Marinadiin laitoin valkosipulia, chiliä, oliiviöljyä, sitruunamehua sekä tietysti suolaa ja pippuria. Otin pihvit ajoissa pöydälle lämpeämään, ja ennen paistamista laitoin pinnalle reilusti suolaa ja pippuria. Pihvit pitää tietysti paistaa voissa, ja pannulle on hyvä laittaa myös vähän makua, esimerkiksi tuoreita yrttejä. Pieni Jamie Oliver olkapäälläni kehotti laittamaan valkosipulin kynnen ja pari timjaminoksaa. Paiston aikana valelin pihvejä pannussa olevalla voilla ja lopuksi laitoin pihvit foliokääröön hetkeksi lepäämään ennen tarjoilua. Sitten oli jäljellä enää esillelaitto ja pastan keittäminen, ja samassa ovikello jo soikin - aika hyvä ajoitus sanoisin. 

Jälkiruoaksi leivoin edellisiltana gluteenittoman kääretortun, sillä kun ruoka on noin moniosainen, niin jälkkäri voi olla vähän helpompi. Ja helppo ei tarkota huonoa, vaan mielestäni perusasiat on todella hyviä - niin kuin nyt vaikka kääretorttu, jonka välissä on vadelmahilloa ja päällä kermavaahtoa. Meillä oli oikein ihana ilta, toivottavasti otamme pian uusiksi! 


4 kommenttia:

  1. Olet kyllä loihtinut todella herkulliset tarjoilut. Tuli ihan vesikielelle :)

    VastaaPoista
  2. Kelpais mullekin :) Ja oikein hyvin, koska tuun?

    VastaaPoista
  3. Kaunis kattaus ja herkut! Se on mahtava tunne kun jotain ruokaa ei ole koskaan tehnyt, ja se kun onnistuu niin ai että sitä ilon määrää!💛

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista