keskiviikko 1. syyskuuta 2021

Tuntemattomat siirapit


Nyt on jo virallisestikin syksy, joten saan ihan luvan kanssa aloittaa kaikenlaisen tunnelmoinnin. Syksyyn kuuluu kynttilöiden lisäksi ehdottomasti tietynlaiset ruoat ja leivonnaiset, kuten esimerkiksi uunituore leipä.

Käyn mielelläni aina silloin tällöin hävikkiruokakauppa WeFoodissa. Koskaan ei tiedä mitä sieltä löytää, sillä he saavat tuotteet lahjoituksina yhteistyökumppaneilta, kuten Apetit, Meira ja Oatly. Kaupassa saattaa olla esimerkiksi hyllyllinen täynnä yhtä tuotetta ja toinen hylly toista tuotetta. Useimmiten sieltä kuitenkin jotain lähtee mukaan, ja oikeastaan se on ihan hauskaakin, kun ei tiedä mitä löytää. Viime viikon käynnilläni löysin jännittäviä siirappeja - kookoksenkukkasiirappi sekä riisisiirappi. En ollut kuullu aiemmin kummastakaan, mutta uskoin niiden sopivan ainakin leivontaan. 

Kookoksenkukkasiirapin kerrotaan olevan maultaan paahteisen karamellimainen. Se voisi sopia siis hyvin esimerkiksi kakkuihin tai pannukakun päälle. Riisisiirapin puolestaan sanottiin olevan maltainen eikä niin makea, kuin tavallinen siirappi. Ja maltaiselta se todellakin maistui, nimittäin minun suussani se muistutti hyvin paljon mämmiä. Siitä syystä olen käyttänyt sitä nyt erilaisiin leipiin, sillä niihin maltaisuus sopii. Viime viikolla tein yhtenä iltana iltapalaksi teeleipää ja nyt pyöräytin sämpylöitä.


Tein puolen litran taikinan ja jauhoina käytin tietysti kaikkea gluteenitonta. Unohdin täysin psylliumin taikinastani enkä tiedä vaikuttiko se siihen, että niistä tuli niin litteitä. Maku kuitenkin oli hyvä ja käytin niihin kaikkea terveellistä - kauraleseitä, kaurahiutaleita, kuminaa, pellavansiemeniä sekä auringonkukan siemeniä. En oikein käyttänyt mitään mittoja, vaan laitoin desin tästä ja toisen tuosta, kunnes taikina tuntui hyvältä. Lisäksi tietysti gluteenitonta jauhoseosta, hiivaa, suolaa ja tuota riisisiirappia. Piti laittaa myös raastettua porkkanaa, mutta porkkanat olivat niin nahistuneita, ettei niistä ollut enää edes leivontaan. 

Pyöräytin taikinan ja tein siitä heti sämpylät pellille nousemaan, koska gluteenittomat hiivataikinat kohotetaan yleensä vain kerran. Pohdin pitkään laitanko sämpylöiden pinnalle seesaminsiemeniä vai juustoraastetta, mutta päädyin seesamiin. Sitten vain 200 uuniin n. 15-20 minuuttia, kunnes väri näytti hyvälle. Ai että miten herkullisia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti