torstai 29. joulukuuta 2022

Ensimmäiset tyynyliinat

 

Tänä vuonna tein pari joululahjaa itse. Aiemmin syksyllä kerroin kun ompelin mummun vanhoista kankaista keittiöpyyhkeitä. Nyt ennen joulua intouduin ompelemaan niitä vielä lisää, ja sain pari tyynyliinaakin tehtyä.

En ole ikinä aiemmin ommellut tyynyliina, ja hetki siinä menikin kun vääntelin ja kääntelin sitä. Sain kaverilta saumurin lainaksi, joka nopeutti ompeluhommia huomattavasti. Tyynyliinat tein kankaasta, jota olen joskus ostanut ison läjän Eurokankaan alelaarista, mutta aiemmin siitä on tullut tehtyä vain joitakin pienempiä juttuja, kuten pannumyssy ja yhden paperitelineenkin sillä joskus päällystin. 

Tyynyliinan mitoiksi tuli 50x60cm, plus 20cm sisätaite. Lisäksi tarvitaan saumavarat, joita tykkään ottaa reilusti, eli kangaspalat oli noin 54x145cm. Ensin kävin reunat läpi saumurilla, mutta kankaan voi huolitella myös siksakilla, niin kuin tein pyyhkeiden kohdalla

Saumurin jälkeen taittelin päätyreunat kahdesti ympäri, ja ompelin suoralla ompeleella, jotta niistä tulisi siistit. Lopuksi käänsi taiteosan, ompelin sen paikoilleen ja sen jälkeen surautin tyynyliina kasaan. Viimeistelin työn ensin saumurilla ja suoralla ompeleella sen vierestä. Sitten vain oikein päin ja pesun kautta käyttöön.

Nämä maalaisromanttiset tyynyliinat meni serkulleni joululahjaksi, sillä hän asustaa perheensä kanssa vanhassa koulussa, joka on remontoitu kodiksi, joten nämä sopivat talon tunnelmaan. Pyyhkeet sen sijaan päätyivät äidilleni, sillä suurin osa niistä oli hänen äitinsä vanhoista kankaista. 

4 kommenttia:

  1. Kauniit tyynytliinat olet ommellut lahjaksi :)

    VastaaPoista
  2. Saumuria olen käyttänyt parilla ompelukurssilla, mutta olisihan sellainen ehkä kätevä kotonakin - vaikka aika vähän tulee mitään muuta kuin korjaushommia tehtyä tällä saralla.

    VastaaPoista
  3. Kauniit tyynyliinat! Itsetehty joululahja on arvokas <3

    VastaaPoista