lauantai 8. heinäkuuta 2023

Äidin kesänyytit

 Löysimme miehen kanssa uuden grillipaikan, jota lähdimme eilen testaamaan. Se löytyi niinkin läheltä kuin viereisestä kaupunginosasta, Meri-Rastilasta. Ei tarvittu kuin yksi metropysähdys ja 1,3 kilometrin kävely.

Paikka oli aivan merenrannassa. Maisema oli kaunis, mutta meille sattui melko tuulinen sää, joten kovin lämmintä ei ollut. Onneksi nuotio lämmitti - ja hyvä ruoka. Grillaus on yksi suosikkiaktiviteeteistani kesäisin, ja tällä kertaa elvytin yhden lapsuudenherkkuni eloon. Äidin kesänyytit.

Äidillä oli lapsena tapana tehdä näitä lohesta, uusista perunoista tai pakastealtaan peruna-sipulisekoituksesta sekä tuorejuustosta. Kaikkien muiden nyytteihin tuli myös vihanneksia, mutta minun nyytissäni oli vain kalaa ja perunaa. Nämä maistuivat aina jotenkin erityisen hyvälle, vaikka ainesosat olivat ihan tavallisia. Ehkä näiden taika piilee nyytissä, siitä on hauskempi syödä kuin lautaselta. 
Tällä kertaa tein nyyteistä peruna-kasvis version, sillä lohta ei tarvittu, kun grillissä paistui kanaa. Laitoin näihin keitettyjä uusia perunoita, pippurituorejuustoa, ruohosipulia sekä suolaa ja pienen lorauksen kermaa. Miehen nyyttiin tuli myös parsakaalia. Tällaiset nyytit on helppoja ja käteviä grilliruoan lisukkeina tai nyyttiin voi kasata myös kokonaisen aterian, niin kuin äidillä oli tapana. 

Äidin herkulliset kesänyytit

kypsiä uusia perunoita tai peruna-sipulisekoitusta
valkosipuli- tai pippurituorejuustoa
tilliä, ruohosipulia, persilijaa
suolaa, pippuria
kermaa

Vaihtoehtoiset täytteet:

lohi
sekä esim. sipuli, purjo, paprika, parsakaali...

Ota kaksi foliota päällekkäin, ja siihen keskelle pala leivinpaperia. Mitoita folio niin, että pystyt sulkemaan se tiiviisti nyytiksi. Tee jokaiselle ruokailijalle oma nyytti. 

Jos laitat lohta, niin laita se nahkapuoli alaspäin keskelle nyyttiä. Lohen päälle perunat, vihannekset, tuorejuusto ja mausteet. Voit myös tehdä vain peruna-vihannes nyytit grilliruoan lisukkeeksi. Lopuksi nosta folion reunoja kuppimaiseksi, jottei kerma valu pois. Lorauta jokaiseen nyyttiin tilkka kermaa ja sulje nyytit. Laita folionyytit avotulelle tai uuniin. 


1 kommentti:

  1. Kiitos vinkistä. Aivan erinomainen vaihtoehto helposti valittavalle makkaralle. Pitää laittaa muistiin ja kokeiluun seuraavaa metsäretkeä ajatellen.

    VastaaPoista