maanantai 29. elokuuta 2016

Luumurommi


Syksy on säilömisen kulta-aikaa, kun luonto tarjoaa parastaan ja sato on valmis kerättäväksi. Voit säilöä niin vihanneksia, hedelmiä, marjoja kuin yrttejäkin. Olin onnekas, kun kotipuolessa ollessani papa sekä kummitäti keräsivät meille marjoja talven varalle. Saimme litroittain mustikoita ja vadelmia pakastimeen, ja parasta on, että ainakin tiedän mistä ne ovat peräisin; aivan kotikulmilta. Nyt keittelin pakastimesta hieman marjoja hilloksi ja päätin kokeilla myös uutta säilömistapaa. Olen kuullut puhuttavan paljon rommiluumuista,
ja kyllä - nyt niitä on meilläkin.

Löysin ohjeen uusimmasta Maku -lehdestä ja rommiluumuihin tarvitset siis tiiviitä lasipurkkeja, luumuja, fariinisokeria sekä kirkasta rommia. Kuumensin purkit 250 asteisessa uunissa pöpöjen välttämiseksi ja kansien tiivisteet keitin kiehuvassa vedessä. Luumut kannattaa halkaista ja samalla saa poistettua kiven hedelmän keskeltä. Haaleisiin purkkeihin ladotaan kerroksittain luumuja sekä fariinisokeria, ja hedelmät kannattaakin latoa melko tiiviisti. Luumujen lisäksi laitoin osaan purkeista mukaan myös persikkaa ja aprikoosia, sillä ajattelin hedelmäisten makujen sopivan hyvin yhteen. Yhden purkin tein pelkästään aprikoosista ja persikasta, ja rommin tilalle laitoinkin sitruunaista limoncello -likööriä. Ohjeiden tarkka noudattaminen ei ole minun juttuni, joten aina pitää päästä hieman soveltamaan. 

Hedelmien annetaan tekeytyä jääkaapissa 2-5 kuukautta, ja uskoisin, että mitä pidempään, sen parempi. Alkupäivinä kannattaa käydä muutaman kerran ravistelemassa purkkeja, jotta sokeri sulaa ja levittäytyy tasaisesti. Lopputuloksena pitäisi olla hedelmäistä luumurommia sekä rommin makuisia luumuja nautittavaksi vaikkapa vaniljavaahdon kera. Joulun tienoilla voimme kurkistaa, että mikä on lopputulos!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti