maanantai 15. elokuuta 2016

Rullaten ja höyryten


Tänään teimme miehen kanssa vähän vähemmän arkista ruokaa. Kesän kalakokeilut antoivat hieman toivoa, joten uskalsin ostaa meidänkin keittiöön kalaa ensimmäistä kertaa yli vuoteen. 

Teimme joskus ennen sappikiviä herkullista höyrytettyä kalaa ja se kala päätyi tänäänkin listallemme. Alkupalaksi valmistimme vietnamilaisia kevätrullia, joiden valmistukseen kuluikin aikaa enemmän kuin muistimme. Ne ovat kyllä hyviä, mutta yllättävän työläitä.

Vietnamilaiset kevätrullat koostuvat riisipaperiin käärityistä aineksista, joita voi vaihdella oman mielensä mukaan. Täytteeksi sopii ainakin kurkku, porkkana, avokado, retiisi, retikka, salaatti, kevätsipuli, korianteri, katkaravut sekä ohuen ohuet lasinuudelit. Eniten aikaa menee rullaamiseen ja vihannesten pilkkomiseen, sillä rullaamista helpottaa jos kaikki ovat samanmallisia. Vihannekset onkin syytä leikellä tulitikkumaisiksi paloiksi, niin ne istuvat rullan sisään parhaiten. 

Riisipaperin kanssa taistellessa menee myös oma aikansa (ja muutama hermo), mutta on tämä kaikki kuitenkin vaivan arvoista. Kovin monelle hengelle en näitä lähtisi rullailemaan, jos sinulla ei ole ennestään kokemusta asiasta. 

Rullat ovat itsessään melko miedon makuisia, joten ne vaativat hyvän dippikastikkeen. Me teimme sellaisen soijasta, kalakastikkeesta, limemehusta, riisiviinietikasta, vedestä ja tuoreesta chilistä. Itse kuitenkin tykkään eniten kastaa näitä ihan vain soijaan.

Ensitreffeille en myöskään näitä suosittele valmistettavan...syöminen voi nimittäin olla aika sotkuista, jos rulla päättääkin revetä ja kastike valuu pitkin käsiä! 


Pääruoka oli onneksi hieman helpompi. Kypsensimme kuhan bambuhöyryttimessä, mutta myös tavallinen höyrykattila ajaa asiansa. Kalan päälle laitetaan limemehua, kalakastiketta, korianterin lehtiä sekä hyvin hienoksi hienonnettua valkosipulia ja chiliä. Sitten vain annetaan höyrystyä kypsäksi kannen alla (n. 20minuuttia) ja tarjoillaan riisin kanssa. Mies teki itselleen lisäksi tulisen omenasalaatin, johon myöskin tulee kalakastiketta ja limemehua.

Suosittelen kokeilemaan, erityisesti kalaa, sillä höyrytys saa sen pysymään ihanan mehevänä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti