perjantai 14. lokakuuta 2016

Oma ja muiden napa



Päivä vierähti taas mukavasti leipomisen parissa. Huomenna menemme anopin synttäreille ja valmistin tietenkin hänen lempi herkkuaan eli suklaisen kirsikkaista schwarzwaldin kakkua. Olen tehnyt kyseistä kakkua kerran aikaisemminkin ja nyt tällä kertaa päätin hieman oikaista pohjan kohdalla. Tein ihan vain tavallisen sokerikakkupohjan, johon lisäsin tummaa kaakaojauhetta.

Sokerikakkupohjan tekemiseen on varmasti yhtä monta koulukuntaa kuin on leipojaakin, mutta minä pitäydyn perinteisessä - kaikkia ainesosia vain saman verran ja hyvä tulee. Itse en käytä leivinjauhetta tässä kohtaa vaan vatkaan maltillisesti muna-sokeri -vaahdon tarpeeksi kuohkeahksi. En myöskään ole ikinä ymmärtänyt perunajauhon merkitystä, joten minun keittiössäni mennään ihan vain munien, sokerin ja vehnäjauhon voimalla!



Saatuani kakkupohjan uuniin pyöräytin vielä toisenkin makean leivonnaisen. Itse en ole kovinkaan suuri kirsikan ystävä, joten ihan omaa napaa silmällä pitäen tein muutakin. Syksyhän on kurpitsojen kulta-aikaa ja meillä syödäänkin myskikurpitsaa aina tuon tuosta. Se on hyvää uunissa paahdettuna sekä keittona, mutta nyt mieltäni kiehtoi amerikkalainen pumpkin pie eli kurpitsapiirakka. 

Oikeanlaisen ohjeen löytäminen oli taas haastavaa ja päädyinkin lopulta yhdistämään kaksi eri reseptiä. Löysin ohjeita joissa oli käytetty kondensoitua maitoa, ja tartuin siihen, sillä se oli itselleni aivan uusi tuote. Olen kyllä kuullut siitä ennenkin, mutten ikinä ole itse käyttänyt. Pumpkin pie -projektiani helpotti kovasti kurpitsasosetölkki, jonka sain tässä taannoin. Oikaisin siis soseen keittämisen kohdalla ja pääsin suoraan itse asiaan. 

Pohjan nypin vehnäjauhosta, voista sekä vedestä, ja lisäksi maustoin sitä hieman kanelilla. Taikinan levätessä vatkasin pari munaa, joiden joukkoon sekoitin kurpitsasoseen, jauhettua inkivääriä, kanelia, jauhtettua neilikkaa, hieman sokeria sekä kondensoidun maidon. 

Piirakkaa paistelin 225 asteessa 15 minuuttia, jonka jälkeen laskin lämpötilan 175 asteeseen ja jatkoin paistamista vielä n. 40 minuuttia. Loppuvaiheessa luulin, että piirakka räjähtää uuniin, sillä se vain kohosi ja kohosi. Se onneksi kuitenkin laskeutui nätisti takaisin, kun otin sen uunista ulos. Kypsyyden sai testattua helposti tikulla, niin kuin muissakin leivonnaisissa.



Kun piirakka oli valmis ja kakkupohja oli jäähtynyt, täytin kakun vielä valmiiksi, jotta se ehtii mehustua huomiseen mennessä. Täytteinä käytin sokerilla maustettua kermavaahto-creme fraishe sekoitusta, kirsikkahilloa, kirsikanpaloja sekä rouhittua tummaa suklaata. Ai niin, älä unohda kostutusta - kirsikkalikööriä ja hieman vettä.

Pieni keittiöapulainen oli myös innoissaan kun pääsi lopulta auttamaan tiskaamisessa :) Huomenna sitten katsotaan, että miltä se sellainen pumpkin pie oikein maistuukaan! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti