torstai 24. lokakuuta 2019

Vatsa kiittää


Olen viime viikkoina löytänyt uusia juttuja keittöön. Ne liittyvät lähinnä vatsan hyvinvointiin ja kuidun riittävään saantiin. Aina ei jaksa pupeltaa leipää tai lusikoida yhtä ja samaa puuroa, jotta vatsa olisi lempeä. Siksi kokeilin vähän jotain uutta ja yllätyin iloisesti. Kyllästyn myös helposti ruokiin ja makuihin, joten tarvitsen useamman vaihtoehdon joita kierrätän, etten joudu pureskelemaan samaa känttyä joka ilta.

Ensin tutustuin kotimaiseen makukauraan. Se on kuitulisä, jota on helppo sekoittaa puuroon, viiliin, jogurttiin ja smoothieen. Makuja löytyy mustikka, kaakao sekä naturel, mutta nimi on hieman harhaanjohtava. Tuote sisältää suurimmaksi osaksi kauraa, mutta löytyy siitä myös esimerkiksi hernettä ja harmikseni myös lisättyä sokeria. Tuote ei ole gluteeniton, mutta ei sentään sisällä vehnää. Itse valitsin ensimmäiseksi mustikan, mutta halua kyllä maistaa kaakaonmakuistakin. Kaurapuurosta tuli ainakin ihan mielettömän hyyvää, ja jogurttiinkin tämä sopi mainiosti. Puuroon tämä oli helpointa sekoittaa, jogurttiin puolestaan jäi vähän paakkuja, kun en jaksanut sitä varten kaivaa blenderiä esiin. Mutta tämä siis tulee varmasti jäämään ruokalistalle, helppo ja makoisa. 


Chian siemenet puolestaan löysivät tiensä ruokavaliooni puolivahingossa, mutta olen keksinyt monia keinoja hyödyntää niitä. Laitan niitä jogurttiin, leipätaikinaan, puuroon tai sitten teen tällaista ihanaa vanukasta. Tämä on kiva aamiainen vaikkapa viikonloppuna tai terveellisempi jälkiruoka ruoan jälkeen. Voit tehdä vanukkaan oikeastaan mihin vain nesteeseen, mutta suosituimpia taitaa olla kasvimaidot ja -jogurtit. Chian siemeniä suositellaan syötäväksi päivässä yhdestä kahteen ruokalusikallista, mutta itselleni se kahden ruokalusikan annos tuntui liian tuhdilta. Niinpä puolitin sen ja laitoin siis desin nestettä ja ruokalusikallisen chiaa.

Chian siemenet ovat erittäin kuitupitoisia, ja lisäksi ne sisältävät proteiinia sekä monia, monia eri hivenaineita. Ne eivät itsessään maistu millekkään, joten niitä voi käyttää melko monipuolisesti. Itse tykkään mantelimaitoon sekoitettuna ja suklaa-soija juomaan sekoitettuna. Vanukas on ehkä vähän väärä sana, ennemminkin koostumuksesta tulee hieman hyytelömäinen. Itse laitoin alussa pari kertaa liikaa nestettä, jolloin seos ei "hyytynyt" kokonaan, ja toisaalta ehkä odotin sen myös olevan koostumukseltaan vähän vanukasmaisempaa. Mutta näillä parilla lisäyksellä olen ainakin saanut vähän vaihtelua peruspuuroihini, vaikkakin makukaurasta tulee meillä varmasti kotimaisuutensa vuoksi suositumpi.



Vanukkaan voi halutessaan maustaa ja koristella melkeinpä miten vain, tai sitten syödä ihan sellaisenaan. Tässä pari omaa suosikkiani!!

Luumu-chia

1 dl mantelimaitoa
1 rkl chian siemeniä
½ tl vaniljasokeria
½ tl kanelia

Luumusosetta

Sekoita maito, siemenet ja mausteet keskenään. Sekoita uudestaan n. puolen tunnin kuluttua ja kaada seos lasiin. Siirrä yöksi jääkaappiin, ja aamulla laita pinnalle luumuosetta - myös omenasose sopii kanelin kanssa!

Suklaa-chia

1 dl suklaa-soijajuomaa
1 rkl chian siemeniä

Banaania, maapähkinävoita

Tee kuten edellisessä, ja koristele aamulla banaanilla sekä maapähkinävoilla.

4 kommenttia:

  1. Tämä onkin itselleni uusi tuote, pitää joskus testata :)

    VastaaPoista
  2. En ole aiemmin kuullut moisesta tuotteesta 🤔

    VastaaPoista
  3. Olen toistaiseksi tyytynyt Visibliniin, jota saa kivasti isossa pussissa ja annospusseissa, jotka on helppo ottaa matkalle mukaan.

    VastaaPoista
  4. Kaveri teki tuosta maustamattomasta "kaurapölystä" puuroa vauvalle, oli kuulemma ihanan silkkistä.

    VastaaPoista