keskiviikko 30. lokakuuta 2019

Arkiaamiainen


Muistatko kun keväällä tein näitä ihania ja hieman terveellisenpiä muffinsseja? Viime viikolla, erään unettoman yön jälkeen olin valtavan nälkäinen ja päätin alkaa leipomaan heti aamutuimaan. Muokkasin ohjeesta suolaisen version ja siitäkin tuli ihan supermahtava. Nopea aamiainen tämä ei ollut, sillä vasta pari tuntia myöhemmin sain laittaa kahvipannun tulille kun viimeiset muffinssit olivat tulossa uunista.

Suolaisista jätin tietysti banaanin pois ja laitoin sen tilalle toisen munan. En myöskään laittanut hunajaa, ja mausteet vaihtui yrtteihin sekä mustapippuriin. Taikinan joukkoon raastoin parmesania ja pilkoin kalkkunaleikettä. Pekoni, katkaravut tai kinkku olisivat olleet myös hyvä vaihtoehtoja, mutta laitoin nyt vain sitä mitä jääkaapista löytyi. Suolaisista muffinsseista tuli melko sämpylämäisiä, ja ne olisi oikeastaan voinut vaikka halkaista ja laittaa väliin tuorejuustoa, graavia, salaatinlehtiä, kurkkua tai mitä vain mitä sämpylänkin väliin. Seuraavaksi ajattelinkin kokeilla, että en laita taikinaan kuin juustoraastetta, jolloin kinkun, kalkkunan tai muun vastaavan voi laittaa väliin. Suolaisten muffinssien pinnalle ripottelin seesaminsiemeniä, parmesanraastetta sekä mustapippuria, ja paistoin niitä 175 asteessa n. 30 minuuttia.




Tein muffinit tällä kertaa myös isommassa vuoassa, ja siksikin leipomisessa kesti niin kuan. Kun minulla on vain yksi silikoninen Tupperwaren muffinssipelti, jolla saa ihania isoja muffinsseja, joten jouduin ensin paistamaan suolaiset, tiskaamaan vuoan, voitelemaan sen uudestaan ja sitten vasta pääsin paistamaan makeat, sen sijaan, että olisin paistanut ne kaikki samaan aikaan. Unohdin myös tyystin vähentää makeasta versiosta nestettä, joten niistä tuli hyvin mehukkaita. Laitoin toki myös aika paljon pakastemustikkaa, josta tuli myös lisää nestettä. Mutta ei se haitannut, ennemmin liian mehevä kuin rutikuiva.

Viimein kuitenkin päästiin asiaan, aamiainen oli pöydässä ja se olikin oikea jymymenestys! Etenkin tuo suolainen on mielestäni hyvä vaihtoehto aamupalalle, sillä tavallisen sämpylän sijasta näistä saa kuidun lisäksi myös proteiinia kananmunan ja kalkkunan ansiosta. Jos innostuit, niin tässä vielä tarkempaa ohjetta:

Aamiasmuffinsit (suolainen) 6 isoa/12 pientä

2 munaa
3 dl kaurahiutaleita
1 dl (manteli)maitoa
1 tl leivinjauhetta
2 dl rahkaa
raastettua parmesania tai emmentalia
pieneksi pilkottua kinkkua, kalkkunaa tms
suolaa
pippuria
oreganoa

Pinnalle seesaminsiemeniä, rouhittua mustapippuria ja juustoraastetta

Sekoita kaikki tasaiseksi. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 175 asteessa n. 30 minuuttia.

Aamiasmuffinsit (makea)

1 banaani
1 muna
3 dl kaurahiutaleita
0,5 dl (manteli)maitoa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 dl rahkaa
pakastemarjoja

Muussaa banaani ja vatkaa muna joukkoon. Lisää kaikki loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 175 asteessa n. 30 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti