keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Maailmankaikkeuden herkullisin


Alkuviikolla näittekin jo, kun linssikeiton kanssa oli tuoretta leipää ja nyt olisi tarkoitus kertoa siitä hieman enemmän. Kyseessä oli siis gluteeniton pataleipä, ja etsin aika kauan täydellistä reseptiä. Bilberry hill -sivustolta löytyi viimein se oikea, jossa luvattiin leivän olevan rapeakuorista ja kuohkeaa. Lähdin hieman epäuskoisena liikkeelle, sillä gluteeniton leivonta on aina arvoitus, mutta tämä resepti jää kyllä luottoresepteihini.

Taikina kannattaa tehdä yleiskoneella, sillä sen sai antaa vaivaantua hyvän tovin. Jauhoina käytetään montaa eri laatua, mikä varmasti vaikuttaa tekstuuriin ja tietysti makuun. Omasta mielestäni lopputulos oli ihanan kauraisa ja koostumus muistutti hieman Satakuntalaista kakkoa. Kuohkeaksi en sanoisi, vaan suutuntuma oli ennemminkin aika tiivis, mutta kuori oli kyllä kauttaaltaan taivaallisen rapea! Ihan niin kuin jokin sellainen kauppahallista ostettu tuore artesaanileipä. Oi nam! 


Gluteeniton pataleipä

3 dl Virtasalmen vaaleaa jauhoseosta
1,5 dl kaurajauhoa
1 dl riisijauhoa
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl kaurarouhetta
1 rkl sokeria
1,5 tl kuivahiivaa
1,5 tl psylliumia
1 tl suolaa
4 dl vettä
2 rkl ruokaöljyä

Yhdistä kaikki kuivat ainekset kulhossa, myös hiiva, psyllium, sokeri ja suola. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää mukaan öljy. Kaada kuivat aineet hiljalleen veden joukkoon ja sekoita sähkövatkaimella tai yleiskoneella koko ajan. Kun kaikki jauhot on käytetty, vaihda taikinakoukku ja vaivaa taikinaa 5 minuuttia. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna kohota lämpimässä noin tunti. Laita uuni lämpiämään taikinan kohotessa 225 asteeseen ja aseta kylmä pata kansineen kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut, ota pata uunista ja ripottele padan pohjalle vähän kaurajauhoa. Kastele kädet ja muotoile taikinasta käsissä pyöreä leipä ja tiputa se kuuman padan pohjalle. Ripottele päälle vielä hieman kaurajauhoa ja sulje pata kannella tai foliolla. Paista leipää 225asteessa 30 minuuttia kannen ollessa kiinni ja jatka paistamista lopuksi reilu 15 minuuttia ilman kantta. 

Leipä oli helppo valmistaa ja itse leipomiseen ei mennyt kauaa aikaa. Taikina oli vaivauksen jälkeen todella tiivistä ja olin varma, ettei leivästä voi tulla hyvää, mutta toisin kävi. Padaksi kannattaa valita joku suht pieni, jotta leivästä tulee korkea ja kauniin pyöreä. Liian isossa padassa siitä voi tulla hieman lättänä, sillä ei se paljoa uunissa kohonnut. Valmis leipä on hyvä jäähdyttää ritilän päällä ja leikata vasta, kun se on aivan huoneenlämpöinen. Tämä oli kerrassaan maailmankaikkeuden herkullisinta gluteenitonta leipää, ja tuoreena voin kanssa juuri täydellistä. En vain tiedä kuinka kuoren rapeuden saisi säilymään vielä seuraavaan päivään, mutta toisaalta, ei sitä kyllä paljoa säästynyt sinne asti!

1 kommentti:

  1. Oi, näyttääpä tää leipä niin hyvältä! Pataleivät ovat aivan ihania *.*

    VastaaPoista