keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Pahamaineinen läskisoossi

 

Käsi ylös kuinka moni osaa enää tehdä kunnollista kotiruokaa? Osaatko valmistaa nakkikastikkeen, tehdä perunamuussia ilman Mummon muussijauhetta tai keittää kunnon lihakeittoa? Tai vaikka osaisit, niin tuleeko tehtyä? Meillä kotiruoalla on ainakin paikka ruokapöydässä, vaikka välillä syödäänkin aasialaista tai muita etnisiä herkkuja. 

Kotiruokien aatelistoon kuuluu ehdottomasti läskisoosi, joka on mielestäni aivan väärinymmärretty ja liian pahamaineinen ruoka. Moni on varmaan saanut koulussa sellaista sitkeää ja ankean harmaata läskisoossia, josta on sitten jäänyt kammo. Mutta voin kertoa, että kun sen valmistaa hyvin ja huolella, niin se on mitä parhain pakkaspäivän ruoka ja ehdottoman verraton arkiruoka. Ennen vanhaan läskisoossin suosio on perustunut pitkälti sen edullisuuteen ja siihen, että se on niin sanotusti vahvaa ruokaa. Eli se on energiapitoista, jolloin pienemällä määrällä sai ruokittua useammankin lapsen. 

Läskisoossi on paitsi herkullista, niin se on tosiaan myös edullista sekä lisäksi on hyvä, että näitä vähemmänkin arvostettuja osia syödään. Soossin nimi on hieman harhaanjohtava, sillä ei tässä ui mitään pelkkiä läskinpaloja, vaan rasva sulaa pitkälti kastikkeen joukkoon. Jäljelle jää mureat lihanpalat ja maukas kastike. Aivan aitoon läskisoossiin tehdään ruskea kastike  ruskistamalla vehnäjauhoja lihasta sulaneessa rasvassa, mutta itse suurustin kastikkeen maizenalla. Ja hyvin toimi niinkin. Mausteeksi ei tarvita kuin rouhittua mustapippuria, yksi lihaliemikuutio ja hieman suolaa. 

Olen oppinut tämän äidiltäni, kuten monet muutkin perinteiset kotiruoat, mutta yhden asian tein eri tavalla. Äiti nimittäin paistaa kylkisiivut pannulla kokonaisina, kun minä puolestani kuutioin ne ennen paistamista. Mutta muutoin tämä oli suoraan kuin äidin keittiöstä!


Äidin läskisoossi

Siankylkeä
Sipulia
Mustapippuria
Suolaa
Lihaliemikuutio
Vettä 
Maizenaa

Paista kylkisiivut kullanruskeiksi pannulla. Kannattaa paistaa parissa erässä, jotta kaikkiin saa hyvän värin. Lisää paiston loppuvaiheessa lihaan suolaa ja pippuria, ja kaada ne uunivuokaan. Kuullota pilkottu sipuli pannulle jääneessä rasvassa ja kaada vuokaan. Laita vuokaan vettä niin, että lihat peittyy ja lisää lihaliemikuutio. Hauduta uunissa 175 asteessa ainakin 1,5 tuntia. Suurusta maizenalla ja tarkista maku. 

Läskisoosi kuuluu ehdottomasti tarjoilla muusin tai keitettyjen perunoiden kanssa. Lisäksi sen kanssa sopii etikkapunajuuret ja -kurkut, mutta en lähtenyt niitä varten kauppaan, joten lisukkeena oli miehen tekemää lehtikaalisalaattia. Mutta oikeasti, kokeile tätä. Voin vannoa, että kaikki kouluaikaiset kammot ovat sen jälkeen historiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti