sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Oluen maistajaiset


Annoin miehelle joululahjaksi setin, jolla sai valmistettua itse olutta. Reilu viikko sitten mies alkoi työstämään lageriaan ja eilen se oli valmista. Kutsuimme pari vierasta maistelemaan (ja kuluttumaan viiden litran tynnyrillistä) ja voi että, kun olikin kivaa pitää pitkästä aikaa pienet illanistujaiset!

Suunnittelin oluen kanssa pientä syötävää ja tämä oli varmaan ensimmäinen kerta ikinä, kun minulla ei ollut jälkiruokaa. En vain keksinyt mitään sopivaa. Sen sijaan tarjolla oli pieniä tapasjuttuja, salaattia sekä englantilaista pubipiirakkaa. Piirakka tarttui mukaan häämatkaltamme ja olen tehnyt sitä joskus aiemminkin, tosin nyt ensimmäistä kertaa gluteenittomana. Taikinana käytin valmista gluteenitonta voitaikinaa ja kastikkeeseen vaihdoin vain suurusteen vehnästä maissiin. 

Tarjottavat oli ihan riittävät ilman jälkiruokaakin, ja pääasiahan oli tietysti se olut. Se oli kyllä erittäin onnistunut, kepeä ja maistuva lager. Itse en tosin voinut kuin maistella kun se ei ollut gluteenitonta, mutta sen verran voin sanoa, että hyvää oli. Hauska projekti tuollainen oluen valmistus ja kiva kun ihmiset innostuivat maisteluillastamme. Pitäisi pitää tällaisia iltoja useammin - oluella ja ilman! 


Steak and ale pie 

800 g naudan suikaleita

1 sipuli 

2 porkkanaa

3 valkosipulin kynttä

2 tl tomaattipyrettä

2-3 tl maizenaa 

1,2 dl gluteenitonta olutta

1,8 dl lihalientä

2 rkl Worcestershire kastiketta

silputtua tuoretta timjamia

rouhittua mustapippuria

suolaa

2 pkt valmista gluteenitonta voitaikinaa (Schär)

Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat. Paista pannulla, jotta lihat ruskistuvat ja kasvikset saavat enemmän makua. Loput ainekset vain sekoitetaan padassa keskenään ja haudutetaan uunissa kannen alla 175 asteessa reilun tunnin. Suurusta lopuksi maizenalla. Kastikkeessa on tarkoituksella vain vähän nestettä, jotta siitä tulee paksuhkoa ja se pysyisi piirakan sisällä. 

Kun pata on valmis painellaan taikinalevy piirakkavuoan pohjalle sekä reunoille. Pohjan päälle kannattaa laittaa keraamisia pasitokuulia tai kuivaa riisiä, sillä muuten se nousee liikaa. Pohjaa paistetaan painon kanssa 200 asteessa 12 minuuttia. Kastike kaadetaan paistetulle pohjalle, painellaan tiiviisti toinen puoli taikinasta päälle, tehdään muutama viilto höyryille ja voidellaan munalla. Piirakkaa paistetaan vielä 15 minuuttia ja tämä herkku tarjoillaan Englannissa useasti perunamuussin sekä herneiden kera.


1 kommentti:

  1. Oi mitkä tarjoilut! Mäki oon antanu lahjaksi setin jolla tehdä olutta ja oli tosi mielenkiintoista seurata sen valmistumista.

    VastaaPoista